Tiedotteet 13.04.2017

Kevät näkyy henkilöautojen vauriokorjaamiseen erikoistuneella Autoklinikalla erityisesti tuulilasitöiden voimakkaana lisääntymisenä. Autoklinikan työnjohtaja Markus Helkamäellä on kaikille autoilijoille tärkeä vinkki, kun kivi iskeytyy ikkunaan: suojaa uusi kiveniskemä tuulilasissa heti teipillä, jotta lika ja kosteus eivät pääse sisään vauriokohtaan.

Pienet kiveniskemät ovat yksi kevään varmoista merkeistä vauriokorjaamoilla. Pienet kiveniskemät voidaan lähes aina korjata turvalliseksi ja kestäviksi. Jotta korjaus onnistuu, kannattaa kiveniskeytymä suojata välittömästi vahingon jälkeen teipillä.
Autoklinikat läpi maan jakavat kevään aikana ilmaiseksi autoilijoille kiveniskemien päälle suunniteltuja teippejä.

– Nyrkkisääntönä on, että jos kiveniskemä on alle kahden euron kolikon kokoinen, korjaus voidaan tehdä. Korjaus kannattaa tehdä kuitenkin nopeasti, sillä pienikin särö tai kiveniskemä laajenee helposti ajan mittaan koko tuulilasin alueelle ulottuvaksi halkeamaksi. Lämpötilan vaihtelut, korin muotojen liikkeet ja tärinät aiheuttavat kiveniskemän halkeamisen lähes aina ennemmin tai myöhemmin, työnjohtaja Markus Helkamäki Autoklinikalta sanoo.

Poraus ei takaa turvallista lopputulosta

Moni autoilija uskoo edelleen, että halkeaman voi pysäyttää poraamalla.

– Tuulilaseihin erikoistuneet vauriokorjaamot eivät enää tee porauksia, sillä poratessa on aina riski halkeaman etenemiselle. Poratun tuulilasin turvallisuutta ei voida myöskään taata, Helkamäki toteaa. Nykyään tuulilasin iskujälki täytetään hartsilla, joka kovetetaan UV-valolla. Lopuksi korjausalueen pinta hiotaan ja kiillotetaan.

– Vaurio on korjattuna parhaimmillaan lähes huomaamaton, mikäli pääsemme tekemään korjauksen nopeasti vaurion syntymisen jälkeen, eikä halkeaman sisälle ole päässyt likaa. Myös tuulilasin kestävyys on lähes samaa luokkaa kuin uuden, Helkamäki sanoo.
Jos vaurio on suurempi kuin kahden euron kolikko, tuulilasi tulee vaihtaa uuteen.

– Halkeama ja kiveniskemä ovat turvallisuusriski varsinkin kuljettajan näkökentän alueella. Asiaan kiinnitetään huomiota myös katsastuksessa, Helkamäki vinkkaa.

Tuulilasin vaihdossa kannattaa selvittää, kuuluuko ajoneuvon vakuutuspakettiin lasivakuutus. Mikäli kuuluu, autoilija maksaa ainoastaan tuulilasin uusimisesta vakuutuksen mukaisen omavastuun ja loppulasku lähetetään suoraan vakuutusyhtiöön.

Tuulilasin korjaaminen on usein ilmaista vakuutusyhtiöiden lasiturvalla. Helkamäki suosittelee korjauttamaan tuulilasin mahdollisimman nopeasti, jotta vaihdolta vältytään. Tuulilasin vaihtokustannukset saattavat olla yli kymmenkertaiset korjauksen hintaan nähden.