Blogi 07.02.2023

Haluamme olla alan suunnannäyttäjä myös ympäristövastuussa. Autoklinikan Green Repair tarkoittaa, että jokainen meille tuotu vaurioitunut auto pyritään korjaamaan ympäristöä kunnioittaen.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että pyrimme vähentämään korjauksen ympäristökuormaa läpi koko korjausprosessin. Vahinkotarkastuksen voi hoitaa etänä ilman ajoa korjaamolle, auton rikkoutuneet osat pyritään ensisijaisesti korjaamaan uusimisen sijaan ja korjauksesta syntyvät jätteet lajitellaan ja kierrätetään huolellisesti. Luonnollisesti vihreät valinnat näkyvät myös energia- ja kemikaalikulutuksessamme. Autoklinikan panostuksesta ympäristöasioihin on osoituksena myös meille myönnetty ISO 14001:2015 ympäristöjärjestelmän sertifikaatti.

Ympäristövastuun ytimessä korjaus ja kierrätys

Usein helpoin tapa korjata vahingoittunut auto olisi vaihtaa rikkoutunut osa uuteen. Ikävä kyllä se on ympäristöä kuormittavin ja samalla myös kallein korjausmenetelmä. Siksi meillä Autoklinikalla onkin tavoitteena aina ensin selvittää onko vaurioitunut osa kuten puskuri, auton ovi tai tuulilasi, korjattavissa laadukkaasti ja turvallisesti vaihtamatta sitä uuteen.

Muovia voidaan hitsata ja lasia korjata. Useimmiten peltikolhut taas ovat oikaistavissa ennalleen.

Lisäksi Autoklinikalla pyritään aina mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään kierrätysosia. Uuden osan käytöstä aiheutuva hiilijalanjälki on 252 kg CO2e, kun taas kierrätysosan ja korjatun osan vastaavat hiilijalanjälkilukemat ovat 61 kg ja 44 kg CO2e*. Ero on merkittävä, ja tästä syystä täysin uuden osan käyttö tulisikin olla aina viimeinen vaihtoehto.

Ympäristötietoiset suomalaiset toivovat kierrätysosien käyttöä

Kierrätysosien käytöllä on iso vaikutus vahinkokorjauksen ympäristö- ja ilmastovaikutuksiin, ja kuluttajat myös toivovat niiden hyödyntämistä. Tämän vuoden alussa tekemässämme kyselytutkimuksessa kaksi kolmesta vastaajasta (63,5 %) halusi oman autovaurionsa korjauksessa käytettävän kierrätysosia mahdollisuuksien mukaan.**

Sinua voisi kiinnostaa myös: Jo kaksi kolmesta toivoo kierrätettyjä osia autoonsa

Avainasemassa on osaava henkilöstö

Autoklinikan korkean korjausasteen mahdollistavat ammattitaitoiset tekijät. Autoklinikalla panostetaan jatkuvasti henkilöstön koulutukseen ympäristöystävällisissä korjaustekniikoissa. Meiltä löytyy osaamista myös vähäpäästöisten sähkö- ja hybridiautojen vauriokorjauksiin ja olemme Tesla-ajoneuvojen auktorisoitu korjaamoketju Suomessa.

Yksi hyvä esimerkki ympäristöystävällisistä korjausmenetelmistä on koukkuoikaisu eli PDR-korjaus. Siinä maalipinnaltaan ehjä lommo oikaistaan vaurion taustapuolelta erikoistyökalujen avulla, jolloin korjaukseen ei tarvita lainkaan maalia, energiaa tai osia. PDR-korjauksen tuottama hiilijalanjälki onkin lähes nolla ja se on myös perinteistä peltikorjausta nopeampi ja edullisempi korjaustapa.

Sinua voisi kiinnostaa myös: PDR-korjaus säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä – Autoklinikka

Lisätietoa Autoklinikan vastuullisuudesta voit lukea täältä.

* Klimatpåverkan av en reparation, elokuu 2020, ivlSvenska miljöinstitutet
**Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 12.–17. tammikuuta 2023. Kyselyyn vastasi verkossa 1 007 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.

Vastuullisen vauriokorjauksen puolesta, 

Pentti Oksanen

Myynti ja sidosryhmäsuhteet

Pentillä on pitkä kokemus autoalasta etenkin yritysautoilun saralta. Hän vastaa Autoklinikalla palveluiden myynnistä yritys- ja vakuutusyhtiöasiakkaille.