Pimeällä tai hämärässä ajettaessa mahdollisimman hyvän näkyvyyden varmistaminen on elintärkeää. Mahdollisia riskitekijöitä ovat esimerkiksi heikosti puhdistettu tuulilasi, jäiset ajovalot tai kuskin keskittymistä haittaavat tekijät.
Päivät ovat alkaneet jo pidentyä, mutta liikenne on edelleen vilkasta aamu- ja iltapäivähämärän aikaan. Myös koko Suomeen saapunut kunnon talvi ja sen mukanaan tuomat talviteiden vaihtelevat olosuhteet vaativat kuljettajilta täyttä huomiota. Näistä syistä näen tarpeelliseksi nostaa esiin muutamia tärkeitä seikkoja, joilla voit varmistaa, että näkyvyys ja ajoturvallisuus pysyvät hyvänä myös haastavammissa ajokeleissä.
Tee huolellinen puhdistus ajovaloja myöten
Ikkunoiden raaputtelun lomassa on helppo unohtaa, että myös ajovalot ovat talvella tärkeät tarkastaa ja puhdistaa huolellisesti aina ennen liikkeelle lähtöä. Koska valot lämpenevät käytössä, niihin satava lumi voi sulaa ja sen jälkeen jäätyä kiinni umpioihin tiukastikin, joten pelkkä kevyt pyyhkäisy ei välttämättä aina riitä.
Luonnollisesti myös auton kokonaisvaltainen puhdistus on samalla erittäin tärkeää. Ei riitä, että tuulilasiin raaputtaa pienen aukon, vaan lasit takaikkunaa myöten tulisi puhdistaa kunnolla. Samalla irtolumi kannattaa siistiä pois esimerkiksi konepelliltä ja katolta.
Tarkkaile tuulilasin kuntoa laajasti
Lumen ja jään poistamisen lisäksi tuulilasin kuntoa kannattaa tarkkailla aktiivisesti myös kiveniskemien ja halkeamien varalta. Vaurio tuulilasissa voi yllättävän tehokkaasti heijastaa valoa ja häiritä näin kuljettajan näkökenttää. Samalla on tärkeää muistaa, että kuuman veden kaatamista tuulilasille jään sulattamiseksi ei suositella koskaan. Rajut lämpötilanvaihtelut voivat halkaista tuulilasin – eritoten, jos jossain kohti lasia piilee jo valmiiksi iskemäkohta.
Lue myös: Monet autoilijat tietävät jo, miten toimia kiveniskemän kanssa
Tuulilasia ei tulisi myöskään skrapata esimerkiksi parkkikiekolla, vaan käyttää ainoastaan tarkoitukseen tehtyjä sekä puhtaaksi todettuja skrapoja ja harjoja. Tuulilasin puhtaudesta voi osaltaan huolehtia myös varmistamalla, että tuulilasin pesunestettä on riittävästi ja että nesteen pakkasenkesto on tarpeeksi korkea.
Lue myös: Ohita tuulilasisulatuksen nettivinkit ja luota skrapaan
Minimoi häiriöt erityisen tarkkaan haastavissa olosuhteissa
Kun ajo-olosuhteet ovat huonot, olipa kyse sitten liukkaista teistä, tiheästä lumisateesta tai pimeästä, häiriötekijöiden poistamisen tärkeys korostuu entisestään. Esimerkiksi älypuhelimen voi asettaa erityiseen keskittymistilaan, jossa vain tärkeät yhteydenotot, kuten puhelut, tulevat läpi. Näin vaikkapa mahdolliset viesti-ilmoitukset eivät häiritse ajoon keskittymistä.
Toiseksi esimerkiksi nostaisin tilanteen, josta myös itselläni on omien lasten myötä kokemusta: aamulla lapset pakataan autoon pienellä kiireellä, lähdetään suoraan liikkeelle ja melkein heti takapenkiltä kuuluu avunpyyntö vaikkapa huonosti olevasta hanskasta tai hukkuneesta lelusta. Tällöin ratissa olevalla vanhemmalla on usein suuri houkutus kurottaa nopeasti takapenkille, mikä voi siinä hetkessä tuntua pikkujutulta, mutta kasvattaa heti onnettomuuden riskiä melkoisesti. Suositeltavaa onkin yrittää varata riittävästi aikaa lähtöön ja varmistaa muun muassa, että lapsilla on kaikki hyvin ennen liikkeelle lähtöä.
Varaudu yllätyksiin
Hyvälläkin valmistautumisella liikenne voi toisinaan yllättää. Tämän vuoksi on myös tärkeää varautua mahdollisiin vahinkotilanteisiin esimerkiksi varaamalla aina mukaan lämmintä vaatetta sekä tärkeimmät turvavarusteet, kuten taskulamppu, lumilapio, ensiapulaukku, varoituskolmio ja huomioliivi.
Lue myös: Nyrkkisääntöjä pitkille ajomatkoille
Lisäksi suosittelen selvittämään ennakkoon, miten rengasrikon, auton tiensivuun jäämisen, kolarin tai muun ongelman sattuessa toimitaan ja mihin otetaan yhteyttä. Autoklinikka auttaa luonnollisesti kolaritapauksissa, ja sopivimman palvelun pariin pääset kätevästi verkkosivuiltamme tai soittamalla palvelunumeroomme 020 773 7437.
Menestyksekästä uutta vuotta 2022 toivottaen,
Vesa Mattila
PDR-asiantuntija
Vesalla on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta. Hän on Autoklinikan PDR-asiantuntija eli erikoistunut kolhun korjaukseen maalaamatta.