Blogi 18.11.2020

Yöpakkaset ja jäiset ikkunat ovat jälleen suomalaisten autoilijoiden riesana. Kotikutoiset kikat, kuten tuulilasin sulattaminen kuumalla vedellä, voivat kuulostaa hyviltä, mutta näitä tulisi ehdottomasti välttää. Esimerkiksi kuumaan veteen turvautuminen voi nimittäin jopa halkaista tuulilasin.

Auto- ja verkkokeskusteluissa nousee tasaisin väliajoin esiin kotikutoisia vinkkejä autoilijan arjen helpottamiseen. Eräs suosituista ja ajankohtaisista aihealueista on jäiset auton ikkunat, joiden joka-aamuiseen raaputtamiseen moni varmasti kaipaisi helpotusta. Tässä tapauksessa vanhassa on kuitenkin vara parempi, sillä joidenkin kikkojen kokeilu voi tulla auton omistajalle kalliiksi.

Unohda oikotiet – luota skrapaan

Monet autoilijat ovat varmasti kohdanneet joskus vinkin lasien sulatuksesta kuuman veden tai kuumavesipussin avulla. Kyseisellä menetelmällä saa toki lasit hetkessä sulamaan, mutta ikävä kyllä vähänkään kovemmalla pakkasella ne myös jäätyvät hyvin nopeasti uudelleen, eli menetelmä ei voita lasien raaputusta.

Lisäksi kuuman veden käyttö tuo mukanaan tuntuvia riskejä. Mikäli tuulilasissa sattuu olemaan vaikkapa kiveniskemä, äkillinen lämpötilavaihtelu voi edistää merkittävästi iskemän laajenemista halkeamaksi tai pahimmillaan jopa sirpaloida lasin. Tämä jippo kannattaa siis ehdottomasti ohittaa.

Jääskrapa ja harja ovatkin ehdottomasti se varmin ja turvallisin tapa siistiä lumi ja jää pois auton ikkunoista. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että skrapa on kunnossa ja lasi puhdas, ettei tule epähuomiossa naarmuttaneeksi lasia. Lisäksi teillä näkee vielä ikävän paljon autoja, joiden tuulilasiin on raaputeltu pieni aukko kuskin eteen. Tuulilasi on laaja hyvästä syystä ja se tulisi ehdottomasti siistiä kokonaan ennen liikkeelle lähtöä, jotta muuta liikennettä voidaan turvallisesti havainnoida.

Raaputtamisen ohella hyvä vaihtoehto on joistain tuulilaseista löytyvä sisäänrakennettu lämmitysominaisuus. Se toimii tehokkaasti ja sulattaa nopeasti jään tuulilasista.

Lue myös: Näin suojelet autosi maalipintaa talvikauden aikana

Huuru voi vihjata viasta

Jäiden, lumen ja loskan lisäksi autoilijat voivat toisinaan kärsiä myös tuulilasin sisäpintaan kertyvästä huurusta. Kyse on auton sisäilmaan kertyneestä kosteudesta, joka tiivistyy viileälle lasipinnalle.

Mikäli huurua kertyy lasipinnoille säännöllisesti tai runsaasti, autossa on todennäköisesti jotain vikaa. Raitisilman suodatin voi esimerkiksi olla kostea tai lasi vuotaa, tai sitten auton sisätiloihin on unohtunut esimerkiksi märkiä vaatteita. Kosteutta sisätiloissa voi myös ehkäistä kopistelemalla lumet pois kengänpohjista ennen autoon nousemista. Tätä ei kuitenkaan kannata tehdä auton kynnyspeltiin, sillä siinä riskinä on maalipinnan vaurioituminen.

Vaurioista puheen ollen: mikäli autostasi löytyy esimerkiksi pieni lommo pellistä tai kiveniskemä tuulilasista, näiden vaurioiden ei tarvitse tai kannata antaa lojua koskemattomina pitkiä aikoja. Autoklinikalla on helppoa piipahtaa vahinkotarkastuksessa myös ilman ajanvarausta, ja tarvittaessa autamme tietysti palvelunumerossamme 020 773 7437 vuorokauden ympäri.

Hyvää näkyvyyttä talven teille toivottaen,

Markus Helkamäki

Korjaamotoiminnot

Markuksella on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta niin kolarikorjaamon kuin vakuutusyhtiönkin puolella.