Blogi 22.04.2021

Talven jäljiltä ajoradalle jäänyt hiekoitus ja tienpinnasta irtoava kiviaines aiheuttavat keväisin runsaasti kiveniskemiä tuulilaseihin. Olemme Autoklinikalla kuitenkin havainneet, että autoilijat tuntevat kasvavissa määrin kiveniskemien riskit ja osaavat toimia tuulilasivaurioiden kanssa suositusten mukaisesti. Hyvä niin!

Auton tuulilasi on kovalla koetuksella etenkin keväisin, kun kiveniskemän todennäköisyys on huipussaan. Useimmille tutuin syy kiveniskemiin on lumen sulaessa teille jäävä hiekoitus, joka sinkoaa helposti esimerkiksi edellä ajavan auton renkaista.

Teiden kunto heikkenee

Lisähaasteita aiheuttaa myös toinen, pitkällä aikavälillä kehittyvä ongelma – teiden heikkenevä kunto. Teiden kunto nimittäin heikkenee kautta maan koko ajan, minkä ovat aiempien tutkimustemme perusteella huomanneet myös autoilijat.

Lisäksi talvi- ja kesärengaskauden välillä moni ajaa nastarenkailla myös kuivilla teillä, mikä rapauttaa tien pintaa entisestään. Tämä yhdistettynä siihen, että nollan ympärillä vaihtelevat talvilämpötilat vaativat usein tavallista runsaampaa hiekoittamista, luo varsin rankat olosuhteet auton ulkopinnoille ja tuulilaseille kevääseen.

Tietoisuus oikeista toimenpiteistä hyvällä tasolla

Mikäli haluaa välttyä kalliilta tuulilasin vaihdolta, iskemät kannattaa suojata mahdollisimman nopeasti läpinäkyvällä teipillä. Myös korjauttaminen kannattaa hoitaa nopeasti, sillä vaikka alle kahden euron kolikon kokoinen iskemä on yleensä vielä korjattavissa ilman tuulilasin vaihtoa, oman onnensa nojaan jätetty iskemä laajenee helposti halkeamaksi.

Lue myös: Korjaamaton kiveniskemä on aikapommi isommalle kuluerälle

Henkilöstömme havaintojen mukaan suomalaiset autoilijat ovat alati paremmin perillä kiveniskemien syistä sekä vaurioiden oikeaoppisesta hoidosta. Viime aikoina korjaamoillemme on tuotu melko paljon etukäteen suojattuja ja hyvin tuoreita iskemiä. Lisäksi historiaan jääneestä halkeamien poraamisesta ei enää kysellä läheskään niin usein kuin muutama vuosi sitten.

Onkin ollut hienoa huomata, että monet autoilijat tarkkailevat tuulilasiaan aktiivisesti ja teettävät tarvittavat korjaukset nopeasti, sillä tämä säästää heiltä kuluja ja parantaa liikenteen turvallisuutta. Jatketaan kaikki kevättä samaan malliin – tuulilasin kuntoa tarkkaillen ja vauriot ripeästi korjaten!

Aurinkoisia kevätajoja toivottaen,

Markus Helkamäki

Korjaamotoiminnot

Markuksella on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta niin kolarikorjaamon kuin vakuutusyhtiönkin puolella.