Talvilomia edeltäneet lumikerrokset ovat vauhdilla sulamassa ja sääolosuhteet voivat vaihdella reilusti eri puolilla Suomea. Eritoten pitkää matkaa lomallaan ajavien onkin hyvä varautua huolella sään muutoksiin ja tien kuntoon.
Vuosi 2019 sai alkunsa kovilla pakkaslukemilla ja tuntuvilla lumisateilla läpi Suomen, mikä aiheutti liikenteessä omat haasteensa. Täällä Etelä-Suomessa on kuitenkin jo palattu nollan tuntumaan, ja ennusteiden mukaan lämpöasteita nähdään talvilomakauden lähestyessä Pohjois-Suomea myöten. Toisaalta pakkaslukemiakin pitäisi olla lomaviikoilla tarjolla. Miten automatkailua voi näissä olosuhteissa harrastaa turvallisesti?
Ennakoi, ennakoi, ennakoi
Ajankohdasta ja sijainnista riippuen tiet voivat tulevina viikkoina olla hyvinkin kuivat, täynnä raskasta loskaa, tuoreeltaan liukkaaksi jäätyneet tai lumen peitossa. Säätilojen tarkkailu ja olosuhteisiin valmistautuminen ovat tästä syystä avainasemassa autolla lomamatkalle suuntaavilla.
Esimerkiksi sohjossa ajo voi olla aivan yhtä vaarallista kuin jäällä liukastelu. Mikäli jotain yllättävää sattuu ja nopeutta on liikaa, loska voi lähteä puskemaan autoa vääriin suuntiin ja tehdä jarruttamisesta tehotonta. Ajonopeutta tulisikin ehdottomasti laskea, jos keli sitä vaatii. Samalla tarpeettomat ohitukset kannattaa jättää tekemättä, sillä yleensä ne vain lisäävät riskejä lyhentämättä matka-aikaa lainkaan. Ennakoivan ajon tehosta kertova kaavahan on, että nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan heti lähes puoleen. Verrattain pienillä muutoksilla on siis iso merkitys yllätystilanteissa.
Hitaamman nopeuden taas sietää paremmin, jos seuraa tulevan reittinsä olosuhteita ja lähtee ajoissa. Reissuun voi olla fiksua lähteä jopa päivää aiemmin tai myöhemmin, mikäli sillä välttää huonot sääolosuhteet.
Ajoneuvo ja varusteet kuntoon
Kelillä kuin kelillä kannattaa tietysti pitää mielessä myös kaikki yleispätevät turvaohjeet. Rattiin tulisi esimerkiksi nousta vain levänneenä ja pitkällä matkalla tauot ovat suositeltavia. Ajon aikana taas häiriötekijöitä voi minimoida esimerkiksi hyödyntämällä Bluetoothia hands-free-puheluihin.
Lisäksi talvirenkaiden kunto ja urien syvyys on aina hyvä tarkastaa ennen pitkää matkaa. Samalla voi huolehtia siitä, että autosta löytyy tarvikkeita ja turvavarusteita myös yllättävien tilanteiden varalle. Näitä ovat muun muassa ensiapulaukku, varoituskolmio ja taskulamppu.
Lisää vinkkejä pitkään ajomatkaan valmistautumiseen löydät alla olevasta videosta.
Katso video – näin valmistaudut pitkälle ajoreissulle
https://www.youtube.com/watch?v=BSaJlNs6CDs
Turvallista lomamatkailua toivottaen,
Vesa Mattila
PDR-asiantuntija
Vesalla on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta. Hän on Autoklinikan PDR-asiantuntija eli erikoistunut kolhun korjaukseen maalaamatta.