Blogi 26.05.2020

Moni autoilija lykkää pienten peltikolhujen korjauttamista. Jopa kaksi viidestä on joskus jättänyt ilmoittamatta lommon vakuutusyhtiölle, ja viidenneksellä on parhaillaankin autossaan parkkipaikkakolhu. Autoklinikalla olemme kuitenkin todenneet, että kesällä moni haluaa hoitaa kolhut kuntoon eritoten yhdestä syystä.

Kesä on jälleen lähellä, ja kelien lämmetessä monet suomalaiset puhdistavat autonsa kesäkuntoon. Kiiltävät ulkopinnat ja auringonpaiste voivat kuitenkin tuoda esiin talvikaudella autuaasti unohtuneen seikan: yhtäkkiä naarmut ja kolhut erottuvat auton pinnasta aiempaa räikeämmin.

Tämä tapahtumaketju näkyy vuosittain myös meillä Autoklinikan arjessa, sillä lommon oikaisun vilkkain sesonki alkaa keväällä ja kestää syksyyn asti. Pääsyy ilmiölle vaikuttaa olevan se, että vauriot näkyvät paremmin kesäkeleillä ja ihmisillä on lomien ansiosta paremmin aikaa autoasioiden hoitoon. Näin ollen moni laittaa auton kiireettömät pikkukorjaukset kuntoon nimenomaan kesäisin.

Mikä on PDR?

PDR eli Paintless Dent Repair on menetelmä, jonka avulla pienet, maalipinnan ehjäksi jättäneet kolhut on mahdollista oikaista erikoistyökaluilla auton pellin taustapuolelta. PDR-tekniikka on perinteistä peltikorjausta edullisempi menetelmä, sillä korjaamiseen ei tarvita maalia tai erillisiä varaosia. PDR-menetelmällä korjaus hoituu usein alle parissa tunnissa, kun taas perinteisin menetelmin työt voivat kestää päiviä.

Lue myös: Lommon korjaus onnistuu peltejä vaihtamatta

Korjauksia saatetaan venyttää kulujen pelossa

Koska maalipinnan ehjäksi jättänyt kolhu ei aiheuta ajan kanssa kulumista tai ruostumista, autoilijat viivyttelevät usein tällaisten vaurioiden korjaamista – tai jättävät ne korjaamatta kokonaan. Teettämämme kyselytutkimuksen mukaan jopa 38 prosenttia autoilijoista on esimerkiksi jättänyt joskus ilmoittamatta autoon syntyneen lommon vakuutusyhtiöön. Merkittävä osa pienistä kolhuista syntyy parkkipaikoilla, ja 22 prosenttia kyselyyn vastanneista kertookin autossa olevan juuri nyt nimenomaan parkkipaikalla syntynyt kolhu tai naarmu*.

Korjausten välttely johtunee siitä, että suomalaiset pelkäävät pienenkin kolhun korjaamisen olevan iso kuluerä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa, sillä esimerkiksi PDR-korjaukset alkavat 150 eurosta ylöspäin. Monissa vakuutuksissa on myös nykyisin erillinen pysäköintiturva, jolloin pienen kolhun korjaaminen ei vielä pudota bonuksia.

Lisäksi kannattaa muistaa, että kysyminen ei maksa mitään, sillä esimerkiksi Autoklinikalla vahinkotarkastus eli vaurion kustannusten arviointi on aina maksuton. Meillä on myös mahdollista tehdä tarkastus sähköisesti verkossa, mikä on erityisen hyödyllistä näin poikkeustilan aikaan.

*Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 846 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin helmikuun 2020 aikana koko Suomen alueella sähköisenä kyselynä.

Kolhuvapaita kesäajoja toivottaen,

Juha Heiskanen

PDR-asiantuntija

Juhalla on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta. Hän on Autoklinikan PDR-asiantuntija eli erikoistunut kolhun korjaukseen maalaamatta.