Blogi 28.03.2018

Lähdimme Autoklinikalla kevään kunniaksi kiertämään toimipisteitämme PDR-oikaisun merkeissä. Tavoitteenamme oli tehdä tekniikkaa tunnetuksi myös pk-seudun ulkopuolella. Vastaanotto oli positiivista, ja hyvästä syystä: PDR-menetelmä säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä.

Kiersin maaliskuun aikana kollegani Vesa Mattilan kanssa neljällä eri paikkakunnalla oikomassa ajoneuvojen pieniä kolhuja PDR-menetelmällä. Tällä kertaa piipahdimme Rovaniemellä, Oulussa, Savonlinnassa ja Lahdessa. Asiakkaita kävi tasaiseen tahtiin ja osa heistä oli kuullut menetelmästä jo aiemminkin, mutta aivan kaikille PDR-tekniikka eli koukkuoikaisu ei ollut ennestään tuttu.

PDR-menetelmällä on paljon etuja

Auton pienistä kolhuista noin yhdeksän kymmenestä voidaan korjata ilman maalaamista PDR-menetelmällä (Paintless Dent Repair). Lommo oikaistaan vaurion taustapuolelta erikoistyökalujen avulla.

Suurimmat erot PDR:n ja perinteisen pellinkorjauksen välillä ovat ajassa ja korjauskustannuksissa. Koukkuoikaisuna tehty korjaus vie aikaa yleensä vain tunnin, ja kustannuksissa liikutaan noin 150 eurossa. Hintaero perinteisillä menetelmillä tehtäviin korjauksiin voi olla yllättävänkin suuri, jopa satoja euroja.

PDR-menetelmällä suoristettavaksi sopivat parhaiten alle kahden euron kolikon kokoiset kolhut, joihin pääsee käsiksi pellin takaa. Sopivin korjausmenetelmä valitaan aina tapauskohtaisesti ja mieluiten paikan päällä korjaamolla. Pelkkien valokuvien perusteella on usein vaikea määritellä, soveltuuko PDR-tekniikka vaurion korjaamiseen.

Käsityötaito siirtyy ammattilaiselta toiselle

PDR-menetelmää ei opeteta koulunpenkillä, vaan osaaminen siirtyy ammattilaiselta toiselle. Itse aloin opetella tekniikkaa vuonna 2006. Alun perin kouluttauduin kaupalliselle alalle, mutta kiinnostus autoja kohtaan vei mennessään ja innosti minut hakemaan työpaikkaa, jossa menetelmää opetettiin uusille työntekijöille.

Vaikka lukeudunkin jo alan ammattilaiseksi, haluan silti hioa taitojani ja oppia jatkuvasti uutta. Omien kädentaitojen kehittäminen tekeekin tästä työstä erityisen mielekästä.

Lisää PDR-kiertueita tulevaisuudessa

PDR-osaamista on Suomessa verrattain vähän, joten Autoklinikka haluaa tarjota palvelua mahdollisimman kattavasti ympäri Suomen. Maaliskuun kiertue tarjosikin loistavan tilaisuuden käydä korjaamassa lommoja pohjoista myöten. Vastaanotto on ollut positiivista ja asiakkaat ovat olleet erittäin kiinnostuneita tästä nopeasta, paljon etuja tarjoavasta korjaustekniikasta.

Saamamme mukavan palautteen ansiosta tulemme tekemään vastaavanlaisia kiertueita jatkossakin. Seuraavaa on itse asiassa jo alustavasti suunniteltu toukokuulle.

PDR-korjausta tarjotaan ympäri vuoden pääkaupunkiseudulla, Lahdessa, Porvoossa, Tampereella, Kangasalla, Sastamalassa ja Turussa. Mikäli kiinnostuit menetelmästä, ota rohkeasti yhteyttä. Kerron mielelläni lisää. Juha Heiskanen, 040 7669 133,

Aurinkoista ja kolhuvapaata keväätä toivottaen,

Juha Heiskanen

PDR-asiantuntija

Juhalla on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta. Hän on Autoklinikan PDR-asiantuntija eli erikoistunut kolhun korjaukseen maalaamatta.