Blogi 15.09.2022

Sähkön hintaa säikähtänyt sähköautoilija voi sekä isoilla että pienillä muutoksilla tuoda tuntuvia säästöjä ajokuluihinsa – eritoten pitkällä aikavälillä. Parhaita tapoja ovat esimerkiksi ajoreittien huolellinen suunnittelu, rengaspaineiden tarkistus sekä ajotila- ja lämpöasetusvalinnat.

 Nousussa olevat sähkönhinnat ovat juuri nyt aktiivinen keskustelunaihe Suomessa, ja ne mietityttävät varmasti monia sähköauton omistajia. Tässä artikkelissa kokoan yhteen joitakin vinkkejä sähköauton kulutuksen vähentämiseen.

Ykkösvinkki: tarkkuutta reittivalintoihin ja ajon määrään

Tämä ohje saattaa tuntua ilmiselvältä, mutta ainoa todella tuntuva tapa säästää sähköauton ajokuluissa – jonkun muun laskuun lataamisen lisäksi – on ajaa vähemmän. Tämän ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa kotona pysymistä vuorokauden ympäri, vaan sen sijaan suositeltavaa on panostaa ajon suunnitteluun. Reittivalinnoilla ja useamman asian hoitamisella saman ajoreissun aikana voi turhaa ajoa vähentää huomattavastikin.

Pienistä teoista säästöjä pitkällä aikavälillä

Suurten, ajoa vähentävien muutosten ohella voi myös pienemmillä muutoksilla saada aikaan mukaviakin säästöjä sähkön kulutukseen etenkin pitkällä aikavälillä.

  • Mikäli autossa on eco- tai range-tila, joka pidentää maksimiajomatkaa yhdellä latauksella laskemalla sähkönkulutusta kautta linjan, se kannattaa kytkeä päälle.
  • Suositusten mukaiset rengaspaineet ja autossa kulkevan painolastin minimointi vaikuttavat positiivisesti sekä polttomoottori- että sähköautojen kulutukseen.
  • Mikäli mahdollista, auton latauksen voi ajoittaa valmistumaan juuri ennen ajoon lähtöä. Tällöin akun lämpötila on heti lähellä optimaalista, mikä voi vähentää kulutusta ajon alkaessa.
  • Auton matkustamon lämmityksestä ja viilennyksestä tinkimällä voi vähentää kulutusta.
  • Ennakoiva ja rauhallinen ajotapa sekä liikenteen tarkkailu vähentävät turhia kiihdytyksiä ja jarrutuksia ja sitä kautta myös kulutusta. Mukavana lisänä tämä vinkki parantaa myös liikenneturvallisuutta!

Lue myös: Näin vähennät autoilun ympäristöhaittoja

Jos taas kohdalle sattuu sähköautoon syntynyt kolari- tai lasivaurio, nokka kannattaa suunnata Autoklinikalle. Olemme Teslan auktorisoima vauriokorjaamoketju Suomessa ja meiltä löytyy osaamista kaikkien automerkkien sähkö- ja hybridiautojen kolari- ja lasivaurioiden korjaamiseen.

Turvallista ajoa syysteille toivottaen,

Valtteri Savolainen

Valtterilla on yli kymmenen vuoden kokemus eri tehtävistä Autoklinikalla. Tällä hetkellä hän toimii työnjohtajana pääkaupunkiseudulla sekä vastaa Autoklinikan tietojärjestelmien kehitystyöstä.