Kesäkuussa teettämämme kyselytutkimuksen mukaan vain 14 %:lla autoilijoista on autossaan automaattinen taskuparkkitoiminto. Useimmat suomalaiset ovat siis edelleen oman taskuparkkitaitonsa varassa, ja lisäksi monia mietityttää avustimien turvallisuus. Suosittelen kuitenkin rohkeasti kokeilemaan automaattista taskuparkkitoimintoa, mikäli sellainen omasta autosta löytyy.
Autoklinikka järjestää vuosittain kansallisen Pysäköintipäivän, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota turvalliseen pysäköintialueilla liikkumiseen sekä tarjota käytännön vinkkejä pysäköintitilanteisiin. Vuoden 2024 teemoiksi valitsimme avustetun taskuparkin sekä oman pysäköintitaidon kasvattamisen.
Tuore kyselytutkimuksemme* paljastaa, että noin 14 %:lla autoilijoista on autossaan automaattinen taskuparkkitoiminto. Toiminnolla varustetun auton omistavista noin 17 % käyttää automaattista taskuparkkeerausta usein ja 50 % joko toisinaan tai harvoin. Kolmannes toiminnon omaavista autoilijoista vastaa, ettei käytä toimintoa lainkaan – ja yleisin syy käyttämättömyyteen on, ettei autoilija luota toiminnon turvallisuuteen.
Lue myös: Miten toimia, jos kolarivaurio parkkipaikalla yllättää?
Pysäköintiä avustava teknologia on kuitenkin kehittynyt vauhdilla ja sen luotettavuus voi tulla monelle autoilijalle yllätyksenä. Esimerkiksi elokuussa julkaisemamme testivideon kuljettajat olivat positiivisesti yllättyneitä taskuparkkiavustimen toiminnasta ja olivat valmiita hyödyntämään sellaista jatkossa mahdollisuuksien mukaan.
Suosittelenkin rohkeasti kokeilemaan automaattisen taskuparkkitoiminnon toimintaa, mikäli sellainen omasta autosta löytyy. Apua saat tarvittaessa alla olevista ohjeista.
Näin hyödynnät taskuparkkiavustinta oikein
- Tutustu autosi käyttöohjeisiin. Vanhemmissa järjestelmissä kuljettajan tehtävänä on vaihtaa vaihdetta ja käyttää polkimia normaalisti infonäytön ohjeiden mukaan. Uusimmissa autoissa taskuparkkeeraus tehdään täysin automaattisesti ja kuljettajan tehtäväksi jää vain tarkkailu ja tarvittaessa jarruttaminen.
- Yleensä pysäköintijärjestelmä pitää aktivoida havainnoimaan paikkoja erillisestä napista, kun ajaa alueelle, josta parkkipaikka voisi löytyä. Vain osa järjestelmistä etsii automaattisesti sopivia mahdollisia parkkipaikkoja aina hidasta vauhtia ajettaessa.
- Kun paikka on löytynyt, kuljettaja yleensä hyväksyy auton tekemän ehdotuksen parkkiruudusta painamalla pysäköintiavustimen nappia tai kosketusnäyttöä. Sitten otetaan kädet irti ratista ja annetaan auton ohjata. Kuljettaja on silti yhä vastuussa toiminnasta.
- Pysäköintiavustimen käyttöä pitää harjoitella rauhallisessa paikassa ja auton käyttöohjeita noudattaen. Jäiset tai lumiset tunnistimet voivat toimia huonosti. Kuljettajan kannattaa tarkkailla toimintaa jatkuvasti.
Pysäköintipäivä 2024
Pysäköintipäivää vietetään huomenna lauantaina 28. syyskuuta 2024. Pysäköintipäivän verkkosivuillemme on koottu runsaasti lisävinkkejä ja -materiaaleja, joiden avulla kuka tahansa kuljettaja voi kerrata esimerkiksi taskuparkkiohjeet videomuodossa.
*Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 13.–19. kesäkuuta 2024. Kyselyyn vastasi verkossa 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.
Turvallista ja sujuvaa pysäköintiä toivottaen,
Helena Ruuska
Asiakaspalvelu
Helenalla on useiden vuosien kokemus asiakaspalvelutehtävistä. Häneltä saa aina asiantuntevaa palvelua auton vahinkoasioiden hoidossa.