Autoklinikka kutsuu kaikki suomalaiset viettämään Pysäköintipäivää lauantaina 28.9. Jo kahdeksatta kertaa järjestettävän teemapäivän avulla haluamme kiinnittää huomiota turvalliseen pysäköintiin ja tarjota käytännön vinkkejä pysäköintitilanteisiin. Tänä vuonna teemana on taskuparkkeeraus pysäköintiavustimella ja ilman.

Älä turhaan välttele taskuparkkeerausta tai pysäköintiavustimen käyttöä

Lausutko sinäkin hiljaisen rukouksen ennen kuin ryhdyt taskuparkkeeraamaan vai ajatko suosiolla hyvien parkkipaikkojen ohi, koska et uskalla ryhtyä toimeen?

Et ole yksin, sillä Autoklinikan vuonna 2022 tekemän kyselyn mukaan kaksi kolmesta on kokenut pelkoa taskupysäköidessään, vaikka valtaosa taitaakin sen suorittamisen.

Apua taskuparkkeerauksiin tuovat pysäköintiavustimet, joiden kokeilua moni välttää täysin turhaan. Katso oheiselta videolta, kuinka Ditte ja Sofia testaavat taskuparkin tekoa niin perinteisesti kuin pysäköintiavustimellakin.

Kumpi tapa mahtaa olla nopeampi?

Osallistu kilpailuun ja voita €500 lahjakortti

Katso yllä oleva video ja vastaa kilpailukysymykseen alla olevasta linkistä. Arvomme kaikkien vastaajien kesken 500 € arvoisen lahjakortin Verkkokauppa.comiin.

Osallistu kilpailuun tästä »

Näin teet onnistuneen taskuparkin

Teitpä taskuparkin sitten avustimella tai ilman kannattaa taitoa harjoitella ja kokeilla etukäteen.

Kokeile taskuparkin tekoa ensin esimerkiksi rauhallisella pysäköintipaikalla tai kadulla. Katso myös Autoklinikan oheinen ohjevideo, jonka avulla saat taidon nopeasti haltuun.

Taskuparkkia tehdessä kannattaa aina suosia tien oikeaan reunaan pysäköintiä. Nykyinen tieliikennelaki mahdollistaa myös vasemmalle pysäköinnin. Vastaantulevien kaistalle ei tule siirtyä, jos kaistalla on muuta liikennettä.

Muistetaan myös suhtautua toisiimme kadunvarsilla kunnioittavasti ja ymmärtäväisesti, kun joku on taskuparkkeeramassa.

Näin teet manuaalisesti onnistuneen taskuparkin (oikealle)

  1. Valitse parkkipaikka, johon auto varmasti mahtuu.
  2. Vilkut päälle, aja edessä olevan auton rinnalle.
  3. Tarkista, että oman autosi perä on vieressä olevan auton perän kohdalla.
  4. Käännä ratti ääriasentoon oikealle.
  5. Peruuta autoa, kunnes takana oleva auto näkyy kokonaan sivupeilistäsi.
  6. Käännä autosi pyörät suoraan ja jatka peruuttamista, kunnes edessä olevan auton takakulma näkyy tuulilasin kautta.
  7. Käännä ratti ääriasentoon vasemmalle ja jatka peruuttamista, kunnes auto on ruudussa.
  8. Tarkista, että takana olevalle autolle jää tilaa poistumiseen.
  9. Muista, että korjausliikkeitä voi ja saa tehdä!

 Näin taskupysäköit tien vasempaan reunaan

  1. Pysähdy tulosuunnasta katsottuna tyhjän pysäköintiruudun jälkeen pysäköidyn auton rinnalle niin, että oman auton perä on samassa linjassa viereen pysäköidyn auton nokan – tai auton ollessa pysäköitynä toisin päin – sen perän kanssa. Ennen peruuttamisen aloittamista on vielä syytä varmistaa, ettei edestä tai takaa lähesty muuta liikennettä.
  2. Lähde hitaasti liikkeelle ja käännä ohjaus ääriasentoon vasemmalle. Vältä renkaiden kääntämistä paikallaan renkaiden ja alustan nivelien säästämiseksi. Kohdista samalla katse oikeaan sivupeiliin. Anna auton kääntyä, kunnes näet peilistä takana pysäköidyn auton etu- tai takavalot – kyseisen auton pysäköintisuunnasta riippuen.
  3. Suorista renkaat ja peruuta suoraan. Usein toimiva kohta lopettaa suoraan peruuttaminen on silloin, kun eteen pysäköidyn auton ajoradan puoleinen valo häviää oman autosi vasemman sivupeilin taakse piiloon.
  4. Käännä ohjaus ääriasentoon oikealle ja peruuta, kunnes auto on kääntynyt tien reunaan tai takana oleva auto edellyttää pysäyttämään.
  5. Lopuksi voit tarpeen mukaan vielä siirtää autoa hieman eteenpäin, jotta se saadaan keskelle ruutua. Samalla voi suoristaa autoa, mikäli se ei ehtinyt kääntyä kadun reunakiven suuntaiseksi peruutettaessa.

Huomio tämä pysäköintiavustinta käyttäessäsi

  1. Tutustu autosi käyttöohjeisiin. Vanhemmissa järjestelmissä kuljettajan tehtävänä on vaihtaa vaihdetta ja käyttää polkimia normaalisti infonäytön ohjeiden mukaan. Uusimmissa autoissa taskuparkkeeraus tehdään täysin automaattisesti ja kuljettajan tehtäväksi jää vain tarkkailu ja tarvittaessa jarruttaminen.
  2. Yleensä pysäköintijärjestelmä pitää aktivoida havainnoimaan paikkoja erillisestä napista, kun ajaa alueelle, josta parkkipaikka voisi löytyä. Vain osa järjestelmistä etsii automaattisesti sopivia mahdollisia parkkipaikkoja aina hidasta vauhtia ajettaessa.
  3. Kun paikka on löytynyt, kuljettaja yleensä hyväksyy auton tekemän ehdotuksen parkkiruudusta painamalla pysäköintiavustimen nappia tai kosketusnäytöltä. Sitten otetaan kädet irti ratista ja annetaan auton ohjata. Kuljettaja on silti yhä vastuussa toiminnasta.
  4. Pysäköintiavustimen käyttöä pitää harjoitella rauhallisessa paikassa ja auton käyttöohjeita noudattaen. Jäiset tai lumiset tunnistimet voivat toimia huonosti. Kuljettajan kannattaa tarkkailla toimintaa jatkuvasti.

Pysäköintipäivän järjestää Autoklinikka

Autoklinikka on vahinkokorjaamo, jossa autosi korjaaminen sujuu niin helposti kuin se ylipäänsä voi sujua. Korjaamme kaikki automerkit niiden ikään tai kokoon katsomatta. Valtakunnallinen palveluverkostomme kattaa jo lähes 60 pistettä ympäri Suomen. Peltiseppämme ja muu henkilökuntamme on harvinaisen osaavaa porukkaa, joka välittää aidosti autostasi ja on ylpeä työnsä laadusta. Korjauttaessasi autosi pelti- tai lasivaurion Autoklinikalla voit olla varma, että se tehdään aina myös ympäristöä kunnioittaen. www.autoklinikka.fi