Tiedotteet 20.04.2021

Talven jäljiltä ajoradalle jäänyt hiekoitus ja tienpinnasta irtoava kiviaines aiheuttavat keväisin runsaasti kiveniskemiä tuulilaseihin. Autoklinikka on kuitenkin havainnut, että autoilijat tuntevat kasvavissa määrin kiveniskemien riskit ja osaavat toimia tuulilasivaurioiden kanssa suositusten mukaisesti.

Useimmille tutuin syy kiveniskemiin on lumen sulaessa teille jäävä hiekoitus, joka sinkoaa helposti esimerkiksi edellä ajavan auton renkaista. Lisähaasteita aiheuttaa myös toinen, pitkällä aikavälillä kehittyvä ongelma – teiden heikkenevä kunto.

– Teiden kunto heikkenee kautta maan koko ajan, minkä ovat aiempien tutkimustemme* perusteella huomanneet myös autoilijat. Lisäksi talvi- ja kesärengaskauden välillä moni ajaa nastarenkailla myös kuivilla teillä, mikä rapauttaa tien pintaa entisestään. Tämä yhdistettynä siihen, että nollan ympärillä vaihtelevat talvilämpötilat vaativat usein tavallista runsaampaa hiekoittamista, luo varsin rankat olosuhteet auton ulkopinnoille ja tuulilaseille kevääseen, aluepäällikkö Markus Helkamäki Autoklinikalta selittää.

 Tietoisuus oikeista toimenpiteistä hyvällä tasolla

Mikäli haluaa välttyä kalliilta tuulilasin vaihdolta, iskemät kannattaa suojata mahdollisimman nopeasti läpinäkyvällä teipillä. Myös korjauttaminen kannattaa hoitaa nopeasti, sillä vaikka alle kahden euron kolikon kokoinen iskemä on yleensä vielä korjattavissa ilman tuulilasin vaihtoa, oman onnensa nojaan jätetty iskemä laajenee helposti halkeamaksi.

Vahinkokorjaamo Autoklinikan henkilöstön havaintojen mukaan suomalaiset autoilijat ovat alati paremmin perillä kiveniskemien syistä sekä vaurioiden oikeaoppisesta hoidosta.

– Viime aikoina korjaamoillemme on tuotu melko paljon etukäteen suojattuja ja hyvin tuoreita iskemiä. Lisäksi historiaan jääneestä halkeamien poraamisesta ei enää kysellä läheskään niin usein kuin muutama vuosi sitten. Onkin ollut hienoa huomata, että monet autoilijat tarkkailevat tuulilasiaan aktiivisesti ja teettävät tarvittavat korjaukset nopeasti, sillä tämä säästää heiltä kuluja ja parantaa liikenteen turvallisuutta, Helkamäki kehaisee.

*https://www.autoklinikka.fi/ajankohtaista/tiedotteet/korjaamaton-kiveniskema/

Lisätietoja:

Markus Helkamäki
Autoklinikka-yhtiöt Oy
Puh: 040 559 7743
s-posti: markus.helkamaki@autoklinikka.fi

www.autoklinikka.fi