Tiedotteet 24.09.2022

Autoklinikan tuoreesta kyselytutkimuksesta selviää, että suurin osa suomalaisista pelkää taskuparkin tekoa jossain määrin. Yhtiön Pysäköintipäivä-tempaus vuodelle 2022 rohkaisee autoilijoita ottamaan taskuparkin haltuun. Lisäksi osana Pysäköintipäivää Autoklinikka teki 1000 €:n lahjoituksen Kummit ry:lle.

Johtava vahinkokorjaamoketju Autoklinikka järjestää vuosittain kansallisen Pysäköintipäivän, jonka tarkoituksena on parantaa liikenneturvallisuutta varoittamalla autoilijoita pysäköinnin sudenkuopista ja jakamalla vinkkejä hyvistä käytännöistä pysäköintialueilla. Osana Pysäköintipäivää yhtiö on järjestänyt vuosina 2018 ja 2019 Taskuparkin SM-kisat.

Kaksi kolmesta on kokenut pelkoa taskuparkkeeratessaan, vaikka valtaosa taitaakin sen suorittamisen

Autoklinikan tuore kyselytutkimus paljastaa, että suurin osa suomalaisista autoilijoista pelkää taskuparkin tekoa ainakin jossain määrin. Noin 16 % ajokortin omaavista kertoo taskuparkkeerauksen pelottavan joka ikinen kerta, ja 7 % ei ole tehnyt taskuparkkia koskaan. Ainoastaan 26 % autoilijoista ilmoittaa, ettei jännitä taskuparkin tekoa lainkaan.

Mielenkiintoisesti suomalaisten taskuparkkipelko ei kuitenkaan vaikuta johtuvan taidon puutteesta. Noin 58 % kyselyyn vastanneista autoilijoista kertoo osaavansa taskuparkin omasta mielestään joko erinomaisesti tai aika hyvin. 36 % taas kokee osaavansa taskuparkin aika huonosti tai hyvin huonosti. Noin 6 % vastaajista ilmoitti suoraan, ettei taida taskuparkkeeraamista lainkaan.

– Taskuparkkeeraus jännittää selvästi monia, vaikka esimerkiksi taidon puute ei suoraan vaikuttaisi tähän syynä olevan. Taskuparkille onkin saattanut syntyä kansan keskuudessa todellisuutta ikävämpi maine, ja pandemia sekä etätyöt ovat kenties etäännyttäneet autoilijoita taskuparkista entisestään. Tästä syystä haluamme Pysäköintipäivänä rohkaista kaikkia autoilijoita kokeilemaan ja harjoittelemaan usein hyödyllistä taskuparkkeerausta. Etenkin niitä ajokortillisia, jotka eivät ole koskaan sitä kokeilleet, myyntijohtaja Pentti Oksanen Autoklinikalta kertoo.

Hyväntekeväisyystempaus Pysäköintipäivän kunniaksi

Tänä vuonna Autoklinikka päätti juhlistaa kansallista Pysäköintipäivää taskuparkkiin keskittyvällä hyväntekeväisyystempauksella. Yhtiö kutsui kolme sosiaalisesta mediastakin tunnettua sisällöntuottajaa ja mediakasvoa – Henry Weckströmin, Alina Voronkova Hurrin sekä Dave Cadin – mukaan taskuparkkihaasteeseen, jossa heidän tehtävänsä oli peruuttaa kolme eri kokoista ajoneuvoa taskuun mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi.

Tempauksen tarkoituksena oli rohkaista suomalaisia voittamaan pelkonsa ja ottamaan usein varsin hyödyllinen taskuparkkeeraus haltuun. Samalla haluna oli tehdä hyvää tekemällä 1000 €:n lahjoitus taskuparkkihaasteen voittajan valitsemalle hyväntekeväisyysjärjestölle.

Autoklinikan taskuparkkihaasteen voitti Dave Cad, jonka toiveesta 1000 €:n lahjoitus tehtiin Lastenklinikoiden Kummit ry:n Elämä Lapselle -kampanjaan. Videoita haasteesta sekä tarkemmat tulokset ovat nähtävissä Pysäköintipäivän verkkosivulla.

– Lämmin kiitos Autoklinikalle hyväntekeväisyyteen suunnatusta taskuparkkihaastekisasta sekä Dave Cadille voittonsa myötä lahjoituksesta lasten ja nuorten parhaan mahdollisen hoidon hyväksi Suomessa. Kummit tukee yliopistollisia lastensairaaloita, lasten ja nuorten mielenterveyttä sekä lastentautien tutkimusta, ja vaikutuksen piirissä voi olla kuka tahansa lapsi tai nuori Suomessa. Kiitos, kun olette mukana tukijoukoissa, Kummit ry:n viestintä- ja markkinointijohtaja Matti Valli sanoo.

– Suurkiitos Henrylle, Alinalle ja Davelle rohkeasta mukaan lähdöstä! Juuri tällaisella esimerkillä voimme askel askeleelta purkaa pelkoja taskuparkkeerauksen ympäriltä sekä luoda sujuvampaa ja turvallisempaa liikennettä Suomeen. Taskuparkin taito on arvokas muun muassa siksi, että pysäköintipaikat ovat etenkin kaupunkien keskusta-alueilla entistä enemmän kortilla, Oksanen toteaa.

Näin teet onnistuneen taskuparkin

  1. Etsi sopivan mittainen paikka, johon auto varmasti mahtuu.
  2. Vilkut päälle, aja edessä olevan auton rinnalle.
  3. Tarkista, että oman autosi perä on vieressä olevan auton perän kohdalla.
  4. Käännä ratti ääriasentoon oikealle.
  5. Peruuta autoa, kunnes takana oleva auto näkyy kokonaan sivupeilissäsi.
  6. Käännä autosi pyörät suoraan ja jatka peruuttamista, kunnes edessä olevan auton takakulma näkyy tuulilasin kautta.
  7. Käännä ratti ääriasentoon vasemmalle ja jatka peruuttamista, kunnes auto on ruudussa.
  8. Tarkista, että takana olevalle autolle jää tilaa poistumiseen.
  9. Muista, että korjausliikkeitä voi ja saa tehdä!

Taskuparkkiohjeet ovat katsottavissa myös Autoklinikan havainnollistavalta videolta.

Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 25.–29. elokuuta 2022. Kyselyyn vastasi verkossa 1 017 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.

Lisätietoja:

Pentti Oksanen,
Autoklinikka-yhtiöt Oy
+358 400 339 920
poksa@autoklinikka.fi

www.autoklinikka.fi