Blogi 07.02.2024

Talviteiden hiekka ja suola luovat erityisen ankaran ympäristön autoille. Ilman huolenpitoa ja lisäsuojaa auton maalipinta saattaa helposti vaurioitua, mikä taas puolestaan voi johtaa ruosteen syntymiseen. Auton maali- ja muita pintoja kannattaakin suojella talvella säännöllisellä pesulla, kovapinnoitteilla, kiveniskukalvoilla tai auton alustan ruostesuojauksella.

Suomen talvet ovat ajoneuvoille ankaria. Sohjo, suola, hiekka ja roudan kuluttamat tiet pommittavat ajossa auton pintoja, ja lika sekä naarmut voivat taas johtaa ruosteen syntymiseen. Onneksi näiltä rasitteilta suojautumiseen on saatavilla monia vaihtoehtoja, jotka pidentävät ajoneuvon elinikää ja laskevat pitkässä juoksussa huoltokuluja.

Pintahuollon ytimessä säännöllinen pesu

Mikäli auton ulkopinnoille suo vain yhden hoitotoimenpiteen, sen tulisi ehdottomasti olla säännöllinen ja huolellinen pesu. Puhdistus auttaa auton maalipintaa pysymään kunnossa ja poistaa esimerkiksi talvisin pinnoille kertyvän nastapölyn, joka voi syövyttää maalia ja aiheuttaa ruostetta.

Pesun vanavedessä yleisenä toimenpidesuosituksena seuraa vahaus, ja molemmat toimenpiteet kannattaa tehdä huolellisesti. Liat tulisi poistaa pesuaineella sekä pehmeällä sienellä tai harjalla pyöränkoteloita myöten, ja vahauksen tulisi kattaa myös kynnykset, pyörän kaaren reunat ja oviaukkojen sisäpuolet.

Lisää turvallisuutta taas tuo tuulilasin ja sivulasien pesu. Ajonäkyvyys paranee huomattavasti, kun muistaa huolehtia kesän tomut pois myös tuulilasin sisäpuolelta. Laseille on myös saatavilla erilaisia pinnoitteita, joiden kanssa vesi virtaa ja lika irtoaa tavallista paremmin lasin pinnalta.

Parasta suojaa pinnoitteilla ja kalvoilla

Hieman kestävämpää suojaa tarjoavat maalipinnan kovapinnoitteet. Keraaminen pinnoite saa yleensä usean vuoden suojatakuun ja auttaa maalipintaa kestämään paremmin naarmuuntumista.

Kovapinnoitteen lisäksi erityisen kivisuihkuherkkiin kohtiin voi hankkia kiveniskukalvoa. Modernien autojen kurvikas muotoilu johtaa nimittäin usein siihen, että korissa on kivisuihkulle erityisen alttiita kohtia. Näissä kohdissa maalipinta ottaa niin kovia ja tiheitä iskuja vastaan, että kalvot tai roiskeläpät ovat melkeinpä ainoa keino sen suojaamiseen.

Ongelmaa voi myös helpottaa pitämällä huolta turvavälistä. Erittäin tärkeän liikenneturvallisuuden lisäksi reilu etäisyys edellä ajavaan vähentää auton keulaan ja tuulilasiin lentävää kivisuihkua.

Lue myös: Näitä turvavälejä sinunkin tulisi noudattaa liikenteessä

Auton alusta saa kovinta kyytiä

Maalipinnan lisäksi auton alustarakenteet kaipaavat kipeästi lisäapua talvikaudella, sillä tehtaalla tehtävä auton suojaus saattaa olla riittämätön Suomen talviolosuhteisiin.

Autoilijan onkin erittäin suositeltavaa pestä autoaan säännöllisesti sekä hankkia lisäsuojaa, jotta maalipinnat ja alustarakenteet eivät pääse kulumaan tai ruostumaan ennen aikojaan. Korin maalipintojen ja lasien lisäksi erillinen alustan ruostesuojaus antaa tehokkaan turvan tiesuolaa ja muita ajossa suihkuavia materiaaleja vastaan.

Kovinkaan lisäpinnoite ei toki suojaa autoa kolarissa tapahtuvilta vauroilta. Autoklinikan asiakaspalvelu auttaa vahinkoasioiden hoidossa 24/7 numerossa 020 773 7437  ja lähimmän Autoklinikan löydät täältä.  Vaurion arviointi hoituu Autoklinikalla näppärästi myös verkossa lähettämällä kuvat vauriosta.

Turvallista talviajoa toivottaen,

Valtteri Savolainen

Valtterilla on yli kymmenen vuoden kokemus eri tehtävistä Autoklinikalla. Tällä hetkellä hän toimii työnjohtajana pääkaupunkiseudulla sekä vastaa Autoklinikan tietojärjestelmien kehitystyöstä.