Blogi 22.09.2023

Autoklinikka järjestää jälleen Kansallisen Pysäköintipäivän syyskuun viimeisenä lauantaina 30. syyskuuta. Tänä vuonna haluamme Pysäköintipäivän aikaan muistuttaa liikenneturvallisuudesta eritoten suurilla pysäköintialueilla kuten ostoskeskuksissa, joissa liikkuu usein myös nopealiikkeisiä lapsia vanhempineen.

Pysäköintipäivän teemana on vuosien varrella ollut niin suomalaisten taskuparkkipelkojen hälventäminen kuin pysäköintiin liittyvät tarinatkin. Tänä vuonna haluamme kiinnittää huomiota peruutusvahinkojen ehkäisemiseen sekä lasten turvallisuuteen pysäköintialueella liikuttaessa.

Pelti kolisee useimmiten pysäköintialueilla ja peruuttaessa

Teema nousi ajankohtaiseksi teettämässämme kyselytutkimuksessa, jonka mukaan 38 % suomalaisista on joskus joutunut vaaratilanteeseen parkkiruudusta pois peruuttaessaan – ja 25 % on kohdannut tällaisen vaaratilanteen useammin kuin kerran. Lisäksi kyselyyn vastanneista vanhemmista jopa kolmannes on joskus kohdannut vaaratilanteita liikkuessaan pienten lasten kanssa pysäköintialueella.

Myös vakuutusyhtiöiden liikennevahinkotilastot osoittavat, että vuosittain lähes puolet kaikista vahingoista sattuu pysäköintialueilla ja että yleisin onnettomuustyyppi on peruutusvahinko. Onkin tärkeää, että liikkeelle lähdettäessä kaikki lähtövalmistelut tehdään rauhassa sekä varmistetaan, että takana ei ole ketään.

Perheen pienimpien kanssa on hyvä käydä jo etukäteen läpi, miten autosta noustaan ja autolle palataan turvallisesti. Peruuttava auto ei välttämättä huomaa takana olevaa lasta.

Viisi turvavinkkiä vanhemmille

  • Käy perheen pienimpien kanssa läpi jo etukäteen, miten autosta noustaan ja miten autolle palataan turvallisesti.
  • Pidä pientä lasta kädestä matkalla kauppaan ja takaisin autolle.
  • Hyödynnä ostoskärryjä ostosten kuljettamisessa autolle. Näin voit helpommin pitää lasta kädestä tai istuttaa hänet ostoskärryn istumatilaan.
  • Tarkkaile pysäköintialueella parkissa olevia autoja siltä varalta, että jokin niistä lähtee äkillisesti liikkeelle.
  • Autolle palattaessa saata lapsi ensin tuvallisesti autoon ja pakkaa ostokset vasta tämän jälkeen.

Viisi turvavinkkiä kuljettajille

  • Huomioi auton ympäristö ja mahdollisesti lähellä olevat lapset jo autoon noustessasi.
  • Tee lähtövalmistelut, kuten turvavyön kiinnitys ja peilien säädöt rauhassa ennen auton käynnistämistä.
  • Tee myös tilannekohtaiset valmistelut, kuten musiikin valinta tai matkustajien kanssa keskustelu ennen lähtöä.
  • Peruuttamisen aikana tarkkaile peilejä ja kuolleita kulmia jatkuvasti.
  • Peruuta rauhallista vauhtia.

Lue myös: Miten toimia, jos kolarivaurio parkkipaikalla yllättää?

Olemme koonneet Pysäköintipäivän verkkosivuille lisää vinkkejä ja -materiaaleja, joiden avulla voi kerrata esimerkiksi ohjeet onnistuneeseen taskuparkkiin tai vastakkaiseen suuntaan pysäköintiin liittyvät säännöt.

Turvallista syyspysäköintiä toivottaen,

Pentti Oksanen

Myynti ja sidosryhmäsuhteet

Pentillä on pitkä kokemus autoalasta etenkin yritysautoilun saralta. Hän vastaa Autoklinikalla palveluiden myynnistä yritys- ja vakuutusyhtiöasiakkaille.