Tavaran viskaaminen takapenkille on helppoa, mutta voi käydä kalliiksi

Irtotavara matkustamossa tai harkitsemattomasti sijoitetut matkalaukut saattavat olla helpoin ratkaisu auton pakkaamishetkellä, mutta tien päällä ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Pienet tavarat kannattaisi aina sijoitella lokeroihin ja suuremmat esineet selkeästi matkustamosta erotettuun tavaratilaan. Näillä ja muilla tässä blogissa listattavilla vinkeillä teet joulun lomamatkoistasi turvallisempia.

Minimoi irtotavaran määrä autossasi

Syksyllä teettämämme kyselytutkimuksen mukaan noin puolet (53 prosenttia) suomalaisista autoilijoista säilyttää joskus auton takapenkillä irtotavaraa, kuten tablettia, juomapulloa tai lasten leluja. Lapsiperheillä osuus nousee 62 prosenttiin. Kyselytutkimuksen toteutti Value Clinic Oy ja siihen vastasi elokuun aikana yhteensä 1 028 mannersuomalaista auton käyttäjää.

Pienten tavaroiden heittäminen takapenkille tai kuskin viereiselle penkille on tietysti todella helppoa. Äkkijarrutuksessa näistä voi kuitenkin tulla vaarallisia, joten tavarat kannattaisi aina sijoitella suljettaviin lokeroihin tai telineisiin. Iskuriskien lisäksi esimerkiksi penkillä oleva läppäri tai puhelin voi jo pienessä jarrutuksessa heikentää liikenneturvallisuutta kuljettajan huomion hajaannuttamalla, mikäli kuljettaja koettaa vaistomaisesti napata laitteen kiinni ennen lattialle putoamista.

Suuret tavarat aina takakonttiin

Kyselytutkimuksemme paljastaa myös, että vain yhdellä viidestä autoilijasta (22 prosenttia) on autossaan turvaverkko, joka erottaa tavaratilan matkustamosta. Onnettomuustilanteissa kookkaat tavarat, kuten matkalaukut ja laatikot, voivat lähteä vauhdilla liikkeelle äkkipysähdyksessä ja tehdä tilanteesta entistä vaarallisemman. Kookkaat esineet tulisikin aina pakata tavaratilaan, jonka olisi hyvä olla eristetty muusta matkustamosta.

Huolellisen pakkaamisen lisäksi pitkiin loma-ajomatkoihin voi varautua myös muilla tavoilla. Suositeltavaa on tarkistaa reitin sääolosuhteet ja varata riittävästi aikaa matkantekoon sekä varustaa auto yllättävien tilanteiden varalta esimerkiksi ensiapupakkauksella, taskulampulla ja varoituskolmiolla. Lisää vinkkejä pitkille ajomatkoille löytyy videoltamme sekä alla olevasta linkistä.

Lue myös: Neljä vinkkiä turvallisempaan ajoon pitkillä matkoilla

Huolellisinkaan varustelu ja pakkausjärjestelmä ei kuitenkaan poista kaikkia riskejä autolla liikkumisesta. Mikäli tien päällä kolahtaa, apua saat Autoklinikalta. Voit aina tuoda autosi vahinkotarkastukseen ilman ajanvarausta korjaamojemme ollessa avoinna.

Turvallista ja rauhaisaa joulunaikaa toivottaen,

Vesa Mattila

PDR-asiantuntija

Vesalla on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta. Hän on Autoklinikan PDR-asiantuntija eli erikoistunut kolhun korjaukseen maalaamatta.