Blogi 18.10.2022

Tuore kyselytutkimuksemme paljastaa, että suurin osa suomalaisista käyttää heijastimia pimeällä liikkuessaan. Lisäksi joka toinen suomalainen käyttää kahta tai useampaa heijastinta samanaikaisesti. Tämä on hienoa nähdä, mutta parantamisen varaakin vielä on.

Aamut ja illat ovat pimentyneet, minkä myötä heijastin on jälleen tärkeä turvavaruste jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Me Autoklinikalla päätimme teettää lokakuun alussa kyselytutkimuksen*, jossa selvitettiin, miten perusteellisesti suomalaiset suojaavat itsensä heijastimilla pimeällä liikkuessaan.

Heijastimien määrällä ja sijainnilla on väliä

Noin 85 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo käyttävänsä heijastimia kulkiessaan jalan tai pyörällä pimeän aikaan. 37 prosenttia vastanneista kertoo käyttävänsä vain yhtä heijastinta kerrallaan, 30 prosenttia käyttävänsä kahta heijastinta samanaikaisesti ja 18 prosenttia kolmea tai useampaa heijastinta kerrallaan. Noin puolet suomalaisista siis hyödyntää vähintään kahta heijastinta varmistaakseen näkyvyytensä muille tienkäyttäjille.

 Lue myös: Näin vältät suurimmat turvallisuusriskit talven teillä

Liikenneturvan mukaan** autoilija näkee kaukovaloilla ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä, kun taas heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. Lähivaloilla vastaavat etäisyysarviot ovat 50 ja 350 metriä. On siis selvää, että heijastimen käyttö on äärimmäisen tärkeää pimeän aikaan.

Väliä on myös sillä, mihin ja kuinka monta heijastimia kiinnittää. Esimerkiksi riippuvien heijastimien tulisi päästä heilumaan vapaasti noin polven korkeudella, jotta ne näkyvät mahdollisimman hyvin kaikkiin suuntiin. Tämän lisäksi on erittäin suositeltavaa kiinnittää vaatteisiin tai vaikkapa laukkuun useampia heijastimia, jotta autoilijoiden olisi mahdollisimman helppo havaita kulkija lähestymissuunnasta riippumatta. Onkin hienoa nähdä kyselytuloksista, että näin moni suomalainen ei tyydy vain yhteen heijastimeen. Samalla toki toivoisin, että myös ilman heijastinta liikkuvat ottaisivat pimeällä vähintään yhden käyttöönsä jatkossa.

Lapset vaativat erityishuomiota liikenteessä

Alle 18-vuotiaiden lasten vanhemmista noin 80 prosenttia vakuuttaa, että myös heidän lapsensa käyttävät heijastimia pimeällä. 11 prosenttia vanhemmista vastaa, että heidän lapsensa eivät käytä heijastimia, ja 9 prosenttia ei tiedä, käyttävätkö heidän lapsensa heijastimia.

Tutkimuksen perusteella lasten ja aikuisten heijastinkäyttö on vastaavalla tasolla. Sanoisin kuitenkin, että lasten olisi erityisen hyvä pitää heijastimia, sillä heidän liikkumisensa on usein arvaamatonta. Lasten ja nuorten käytössä saattaa myös olla monenlaisia vauhtia lisäävää kulkupelejä, kuten polkupyörää, potkulautaa tai rullalautaa, minkä vuoksi heidän ajoissa havaitseminen on muille tienkäyttäjille erityisen tärkeää.

Toivottavasti heijastimet ja tarkkaavaisuus pimeällä liikuttaessa yleistyvät entisestään, ja heijastimien käyttö tulisi tavaksi ihan meille kaikille.

*Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 6.–10. lokakuuta 2022. Kyselyyn vastasi verkossa 1 018 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.

 **Lähde: Liikenneturva

Parasta mahdollista näkyvyyttä syysteille toivottaen,

Helena Ruuska

Asiakaspalvelu

Helenalla on useiden vuosien kokemus asiakaspalvelutehtävistä. Häneltä saa aina asiantuntevaa palvelua auton vahinkoasioiden hoidossa.