Blogi 20.11.2023

Vuoden pimein aika on taas käsillä ja autoilijoilta vaaditaan erityistä tarkkuutta liikenteessä. Omaa ja kanssakulkijoiden turvallisuutta pimeällä voi parantaa monin tavoin, kuten tuulilasin kuntoa tarkkailemalla, huolellisilla puhdistuksilla sekä oikeanlaisella pitkien ajovalojen käytöllä.

Syksy on jälleen edennyt vaiheeseen, jossa sekä aamujen että alkuiltojen työliikenne tapahtuu paljolti pimeässä. Valon yhä vähentyessä autoilijoiden kannattaa kerrata tietyt ajoturvallisuustekijät, joihin lukeutuvat esimerkiksi auton puhdistus, lasien kunnon tarkkailu sekä turvallisten ajotapojen kertaus.

Tarkkaile tuulilasin kuntoa aktiivisesti

Pimeässä tuulilasin kunnon merkitys nousee huomattavasti. Iskemät, halkeamat tai pienetkin naarmut voivat häiritä kuljettajaa pimeällä yllättävänkin paljon heijastamalla vastaantulevien autojen ajovaloja. On suositeltavaa tarkkailla tuulilasin kuntoa ja korjata tai vaihtaa tuulilasi, mikäli vauriot tai kulumat heikentävät merkittävästi liikenneturvallisuutta.

Tarkkaavaisuudella voi myös säästää rahaa korjauksissa, sillä esimerkiksi kiveniskemä voi piileskellä vaikkapa peilin takana, pyyhkimien alla tai lasipinnan alalaidassa. Oman onnensa nojaan jätetty iskemä taas laajenee helposti halkeamaksi johtaen lopulta koko tuulilasin vaihtoon.

Lisäksi muistuttaisin, että auton lasit sisäpuolelta puhdistamalla ja esilämmitystä hyödyntämällä voi ehkäistä huurun tiivistymistä lasipinnoille sekä poistaa kosteutta laseilta hyvissä ajoin ennen lähtöä.

Tee huolellinen puhdistus ajovaloja myöten

Pakkasella on ikkunoiden raaputtelun lomassa hyvä tarkastaa ja puhdistaa myös ajovalot huolellisesti aina ennen liikkeelle lähtöä. Koska valot lämpenevät käytössä, niihin satava lumi voi sulaa ja sen jälkeen jäätyä kiinni umpioihin tiukastikin, joten pelkkä kevyt pyyhkäisy ei välttämättä aina riitä.

Samalla kannattaa tarkistaa, että sekä etu- että takavalot toimivat ja että koko auto on puhdistettu huolella. Ei riitä, että tuulilasiin raaputtaa pienen aukon, vaan lasit takaikkunaa myöten tulisi puhdistaa kunnolla. Samalla irtolumi kannattaa siistiä pois esimerkiksi konepelliltä ja katolta.

Kertaa pitkien ajovalojen käyttösäännöt

Pitkien ajovalojen oikeaoppinen käyttö on suuri turvallisuustekijä pimeällä ajettaessa. Vastaantulijoiden häikäisemistä on tietysti vältettävä, mutta valoja ei myöskään tulisi vaihtaa lyhyille liian aikaisin. Yleinen suositus on, että lähivalot vaihdetaan päälle silloin, kun oman ja vastaan tulevan auton valokiilat kohtaavat. Takaisin kaukovaloihin taas tulisi vaihtaa juuri ennen kohtaamishetkeä. Näin kummassakaan vaiheessa ei jää tarpeettomasti pimeää osuutta tielle ajajan eteen.

Varaudu yllätyksiin

Hyvälläkin valmistautumisellakin liikenne voi toisinaan yllättää. Tämän vuoksi on myös tärkeää varautua mahdollisiin vahinkotilanteisiin esimerkiksi selvittämällä ennakkoon, miten rengasrikon, auton tien sivuun jäämisen, kolarin tai muun ongelman sattuessa toimitaan ja mihin otetaan yhteyttä. Lisäksi mukaan kannattaa aina varata lämmintä vaatetta sekä tärkeimmät turvavarusteet, kuten taskulamppu, lumilapio, ensiapulaukku, varoituskolmio ja huomioliivi.

Muistutus jalankulkijoille: käytä heijastinta

Heijastin on elintärkeä turvavaruste jalankulkijoille ja pyöräilijöille, sillä autoilija havaitsee heijastimella varustetun kulkijan monin verroin kauempaa. On myös erittäin suositeltavaa kiinnittää vaatteisiin tai vaikkapa laukkuun useampia heijastimia, jotta kulkija olisi mahdollisimman helppo havaita lähestymissuunnasta riippumatta.

Lue myös: Puolet suomalaisista käyttää vähintään kahta heijastinta samanaikaisesti – kuulutko sinä heihin?


Hyvää näkyvyyttä talviteille toivottaen,

Mikko Mattila

Aluepäällikkö

Mikko Mattila toimii Autoklinikan aluepäällikkönä ja hänellä on usean vuoden kokemus vauriokorjaamoalasta.