Vuonna 2020 voimaan tullut tieliikennelaki muutti talvirenkaiden käyttöaikoja. Kesäkauden lähestyessä onkin siis tärkeää kerrata uudet käyttöajat ja säännöt. Tässä blogissa annan tämän lisäksi muutamia hyödyllisiä vinkkejä renkaidenvaihdon tueksi.
Säät lämpenevät vauhdilla ja uusiutunut talvirenkaiden käyttökausi lähestyy loppuaan. Maaliskuu onkin tänä vuonna erityisen hyvää aikaa kerrata talvi- ja kesärenkaiden käyttöajat sekä muut vaihtoon liittyvät vinkit.
Kertaa uudet talvirenkaiden käyttöajat
1.kesäkuuta 2020 voimaan tulleen tieliikennelain myötä talvirenkaiden käyttöajat ovat muuttuneet. Uusilla säännöillä nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Samalla ajanjaksolla talvirenkaiden käyttö on pakollista sään sitä edellyttäessä.*
Nyt säiden lämmetessä kesärenkaat saa siis vaihtaa alle heti, kun säät sen sallivat. Kitkoja on halutessaan mahdollista käyttää ympäri vuoden, ja nastojakin voi käyttää talvirengaskauden ulkopuolella, jos sää sitä edellyttää.
Lue myös: Näitä turvavälejä sinunkin tulisi noudattaa liikenteessä
Tarkasta kesärenkaiden kunto
Kesärenkaiden vaihdon yhteydessä on tärkeää tarkistaa, että renkaat ovat edelleen kunnossa. Tärkeimmät tarkistuskohteet ovat urasyvyys ja rengaspaineet.
Kesärenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä, mutta vaihtamista uusiin suositellaan jo, kun urasyvyys on laskenut alle neljän millimetrin. Urat on näppärä tarkistaa esimerkiksi kahden euron kolikolla, jonka reunuksen hopeinen rengas on noin 4 millimetriä paksu.
Rengaspainesuositus taas on ajoneuvokohtainen. Suositeltu painelukema löytyy useimmiten joko kuskin ovenpielestä, polttoainetankin luukusta tai ohjekirjasta. Ajorenkaiden lisäksi on tietysti hyvä muistaa tarkistaa myös vararenkaan paine sekä mahdollisen paikkauspullon eräpäivä.
Huolimaton vaihtotyö voi johtaa korjaamokäyntiin
Itse autonrenkaansa vaihtaville kaikkein tärkein neuvo on nostaa aina auto kunnon tunkilla ja oikeasta nostokohdasta. Meille Autoklinikalle tulee joka vuosi autoja, joista pitää muotoilla helmat kuntoon virheellisen noston seurauksena, joten tässä kannattaa todella olla tarkkana. Nostokohdan voi tarvittaessa tarkistaa auton ohjekirjasta. Autosta löytyvää tunkkia ei suositella kausirenkaanvaihtoon.
*Lähde: https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/auton-renkaat
Aurinkoisia kevätajoja toivottaen,
Valtteri Savolainen
Valtterilla on yli kymmenen vuoden kokemus eri tehtävistä Autoklinikalla. Tällä hetkellä hän toimii työnjohtajana pääkaupunkiseudulla sekä vastaa Autoklinikan tietojärjestelmien kehitystyöstä.