Blogi 04.02.2020

Aurinkolasit ovat tärkeä turvavaruste autoilijalle etenkin kevättalvella, jolloin matalalta paistava aurinko ja häikäisevä lumihanki ovat omiaan haittaamaan näkyvyyttä. Tästä huolimatta joka viides autoilija jättää aurinkolasit kotiin.

Aurinkolasit kulkevat kesällä yleensä mukana kulkumuodosta riippumatta. Tien päällä ne ovat tarpeen kuitenkin erityisesti kevättalvella, kun aurinko paistaa suuren osan päivästä matalalta häikäisten kuljettajaa.

Teettämämme tutkimuksen* mukaan neljä autoilijaa viidestä pitää aurinkolaseja mukanaan autossa, mikä on lohdullinen tieto. Kesällä lasit lähtevät varmasti helpommin mukaan liikkumistavasta huolimatta, mutta talvellakin kyseessä on elintärkeä apuväline autoilijalle. Aurinko paistaa juuri nyt varsin matalalta aamuisin ja iltapäivisin, eli työliikenteessä aurinkolippa ei usein suojaa kuljettajan silmiä lainkaan. Lisäksi lumisilla alueilla hanget tehostavat auringon häikäisevyyttä.

Lue myös: Näin valmistaudut talviloman vaihteleviin säihin

Pelkkä lasien mukaan ottaminen ei kuitenkaan riitä, mikäli haluaa maksimoida liikenneturvallisuuden. On nimittäin tärkeää huolehtia, että auton tuulilasin tavoin myös aurinkolasien linssit ovat puhtaat ja naarmuttomat. Lisäksi aurinkolasien säilytyspaikan tulisi olla sellainen, että kuljettaja saa lasit käteensä ilman kumartelua tai hansikaslokeron pohjan kaivelua.

*Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 028 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin elokuun 2019 aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Aurinkoisia, mutta turvallisia kevättalven ajoja toivottaen,

Pentti Oksanen

Myynti ja sidosryhmäsuhteet

Pentillä on pitkä kokemus autoalasta etenkin yritysautoilun saralta. Hän vastaa Autoklinikalla palveluiden myynnistä yritys- ja vakuutusyhtiöasiakkaille.