Lähes kaksi kolmesta suomalaisesta on lähtenyt rattiin nukuttuaan edellisenä yönä alle suositusten. Erityisen yleistä unesta tinkiminen on miesten ja perheellisten keskuudessa. Väsymyksellä on merkittävä osansa Suomessa tapahtuvissa onnettomuuksissa, joten näin ennen joululomia haluankin muistuttaa, että riittävä uni ennen pitkää automatkaa ja runsaat tauot matkan aikana ovat erittäin tärkeitä turvallisuustekijöitä.
Poikkeuksellista vuotta ja monille kiireistä syksyä seuraa pian odotettu joululoma. Kiireen ei kuitenkaan tulisi johtaa siihen, että vapaille suunnataan autoillen ja väsyneenä, sillä Liikenneturvan mukaan väsymyksen on arvioitu olevan taustalla joka viidennessä moottoriajoneuvon ja moottoriajoneuvojen välisessä kuolonkolarissa Suomessa*.
Moni autoilija tinkii yöunista
Autoklinikalla teettämämme kyselytutkimuksen** mukaan lähes kaksi kolmesta suomalaisautoilijasta on joskus lähtenyt auton rattiin nukuttuaan edeltävänä yönä alle viisi tuntia. Korkeimmillaan tämä osuus on miesten keskuudessa (72 prosenttia) sekä usein ruuhkavuosiaan elävien 35–45-vuotiaiden keskuudessa (71 prosenttia).
Väsyneitä, koko kaistan leveydellä ajelehtivia kuljettajia näkee ikävä kyllä liikenteessä ajoittain. Olen myös huomannut, että puhelimeen ilman hands-freetä puhuvan kuljettajan ajo vaikuttaa usein samalla tavalla epävarmalta kuin nukahtamista vastaan taistelevan kuljettajan. Näiden huonojen tapojen luomista riskeistä ei siis varoitella turhaan.
Lue myös: Nyrkkisääntöjä pitkälle ajomatkalle: näin valmistaudut talviloman vaihteleviin säihin
Tauolle matalalla kynnyksellä
Kuljettajan jaksamisen kannalta paras turva on aina riittävä lepo ennen ajoa. Yleinen suositus on nukkua vähintään kuusi tuntia edeltävänä yönä.
Mikäli matkalle kuitenkin joutuu väsyneenä tai mikäli matka on erityisen pitkä, taukojen merkitys korostuu. Matkalle kannattaakin aina varata reilusti aikaa, jotta taukoja voi pitää tarpeen mukaan ja matalalla kynnyksellä. Tämä on erityisen kriittistä syksyllä ja talvella, jolloin pimeys lisää monilla väsymystä.
Riittävien yöunien ja taukojen ohella matkaseura on hyvä apu jaksamiseen pidemmillä matkoilla. Parhaimmassa tapauksessa kuljettajan vaihtaminen ajoittain on tällöin mahdollista, ja myös juttelu auttaa kuljettajaa pysymään virkeänä.
*Lähde: https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/vasymys
**Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 846 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin helmikuun 2020 aikana koko Suomen alueella sähköisenä kyselynä.
Turvallista ja rauhallista joulunaikaa toivottaen,
Juha Heiskanen
PDR-asiantuntija
Juhalla on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta. Hän on Autoklinikan PDR-asiantuntija eli erikoistunut kolhun korjaukseen maalaamatta.