Tiedotteet 27.01.2020

Aurinkolasit ovat tärkeä turvavaruste autoilijalle etenkin kevättalvella, jolloin matalalta paistava aurinko ja häikäisevä lumihanki ovat omiaan haittaamaan näkyvyyttä. Autoklinikan teettämä kyselytutkimus paljastaa, että joka viides autoilija kuitenkin jättää aurinkolasit kotiin.

Aurinkolasit kulkevat kesällä yleensä mukana kulkumuodosta riippumatta. Tien päällä ne ovat tarpeen kuitenkin erityisesti kevättalvella, kun aurinko paistaa suuren osan päivästä matalalta häikäisten kuljettajaa. Maan johtava kolarikorjaamo Autoklinikka selvitti kyselytutkimuksellaan, kuinka monella lasit kulkevat mukana autossa.

Suomalaisista autoilijoista 81 prosenttia vakuuttaa pitävänsä aurinkolaseja valmiina autossa häikäisyn varalta. 19 prosenttia taas kertoo, että ei pidä aurinkolaseja autossaan. Yleisintä aurinkolasien kotiin jättäminen on pienissä alle 10 000 asukkaan kunnissa, joissa osuus nousee 26 prosenttiin.

– On lohdullista nähdä, että neljä autoilijaa viidestä pitää aurinkolaseja mukanaan. Kesällä lasit lähtevät varmasti helpommin mukaan liikkumistavasta huolimatta, mutta talvellakin kyseessä on elintärkeä apuväline autoilijalle. Aurinko paistaa juuri nyt varsin matalalta aamuisin ja iltapäivisin, eli työliikenteessä aurinkolippa ei usein suojaa kuljettajan silmiä lainkaan. Lisäksi lumisilla alueilla hanget tehostavat auringon häikäisevyyttä, Pentti Oksanen Autoklinikalta toteaa, ja jatkaa:

– Pelkkä lasien mukaan ottaminen ei kuitenkaan riitä, mikäli haluaa maksimoida liikenneturvallisuuden. On nimittäin tärkeää huolehtia, että auton tuulilasin tavoin myös aurinkolasien linssit ovat puhtaat ja naarmuttomat. Lisäksi aurinkolasien säilytyspaikan tulisi olla sellainen, että kuljettaja saa lasit käteensä ilman kumartelua tai hansikaslokeron pohjan kaivelua.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 028 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin elokuun 2019 aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Lisätietoja:

Pentti Oksanen
Autoklinikka-yhtiöt Oy
Puh: 0400 339 920
s-posti: poksa@autoklinikka.fi