Tiedotteet 22.04.2024

Kylmä kevätsää jatkuu ja lunta nähdään tällä viikolla Etelä-Suomea myöten. Autolla liikkuvien onkin nyt syytä palauttaa tietyt talvivarusteet takaisin käyttöön sekä pitää mielessä, millaiset renkaat alla ovat.

Suomen kevät jatkuu alkaneella viikolla kylmänä ja paikoin lumisena*. Autoilijoille tilanteesta erityisen haastavan tekee se, että aiemmalla lämpimällä jaksolla monet ovat jo vaihtaneet

Valtteri Savolainen, Autoklinikka-yhtiöt Oykesärenkaat käyttöön. Autoklinikan vinkeillä voit kuitenkin liikkua turvallisesti myös takatalven yllättäessä.

1. Palauta käyttöön lumiharja, skrapa ja lämmitysjohto

Talven puhdistusvälineet kannattaa ottaa uudelleen esiin, sillä auton puhdistus lumipyrypäivinä on tärkeä osa näkyvyyttä ja liikenneturvaa. Samoin esilämmitystä kannattaa hyödyntää lämpötilojen ollessa nollan tuntumassa tai pakkasella. Kylmäkäynnistykseen verrattuna esilämmitetty moottori tuo mukanaan monia etuja, sillä esilämmitys säästää moottoria sekä vähentää polttoaineen kulutusta ja päästöjä. Lisäksi lämmityksellä on mukavuus- ja turvallisuusetuja, jos käytössä on sisätilanlämmitin, sillä se voi helpottaa ikkunoiden skrapaamista ja vähentää huurtumista.

2. Varaa ajoon riittävästi aikaa

Kiireessä ajoon lähteminen on turvallisuusriski aina, mutta varsinkin teiden ollessa liukkaita tai näkyvyyden ollessa esimerkiksi lumisateen vuoksi huono. Muistathan siis varata riittävästi aikaa sekä lyhyille että pitkille ajomatkoille.

3. Muista rauhallisuus ja turvavälit liikenteessä

Epävakaan sään odotetaan synnyttävän huonoja ajokelejä eritoten alkuviikosta. Tällöin on tärkeää ajaa rauhallisesti, laskea tilannenopeuksia tarvittaessa sekä huolehtia riittävistä turvaväleistä yllättävien tilanteiden varalta.

4. Älä lähde talviteille kesärenkailla

Mikäli autoon on jo vaihdettu kesärenkaat, niillä ajoa tulisi välttää pakkasella sekä lumisilla tai jäisillä teillä.

– Talvirenkaat tulisi lähtökohtaisesti olla alla kelin vaatiessa. Mikäli talvisissa olosuhteissa ajaa kolarin kesärenkailla, vakuutusyhtiö saattaa tehdä vähennyksen korvauksista. Tarkat ehdot kannattaa tarkastaa omasta vakuutusyhtiöstä, Autoklinikan Valtteri Savolainen kertoo.

5. Älä kiirehdi talvirenkaiden vaihdossa

Mikäli autossa on vielä talvirenkaat, niiden vaihdon kanssa ei kannata kiirehtiä, vaikka varsinainen talvirengaskausi onkin jo loppunut. Ajankohtaa tärkeämpää on tarkkailla lämpötiloja sekä takatalven etenemistä ja vaihtaa talvirenkaat pois vasta, kun säät sen varmasti sallivat.

*Lähde: Foreca.

Lisätietoja:
Autoklinikka-yhtiöt Oy
valtteri.savolainen@autoklinikka.fi
www.autoklinikka.fi