Tiedotteet 25.06.2024

Kesäteillä auton maali- ja lasipinnoille kertyy väistämättä hyönteisten aiheuttamia tahroja, jotka voivat olla haastavia puhdistaa. Autoklinikan tuulilasikouluttajan vinkeillä ja oikeilla apuvälineillä pinnat ovat kuitenkin puhdistettavissa.

Itikat ja muut hyönteiset kertyvät nyt kovaa vauhtia suomalaisten autojen puskureihin, tuulilaseihin ja maalipinnoille. Koska hyönteisten aiheuttamat tahrat ovat usein tiukasti kiinni, kannattaa pesu-urakkaa helpottaa hyödyntämällä oikeita aineita ja välineitä kullekin pinnalle.

Tuulilasille oma pesuaineensa – lasinpesuneste ei riitä

Lasipinnoilta hyönteiset irtoavat parhaiten tuulilasille tarkoitetulla pesuaineella, jota myydään yleensä puolen litran suihkepulloissa. Avuksi voi napata esimerkiksi huoltoasemien vesipisteiltä usein löytyvän ikkunalastan. Pelkän tuulilasinpesunesteen ruiskuttaminen ajaessa ei riitä irrottamaan hyönteisiä.

– Suosittelen pitämään puhdistusainetta ja vaikkapa mikrokuituliinaa takaluukussa sivutaskussa tai välipohjan alla, mikäli tarvetta puhdistukseen ilmenee usein, Autoklinikalla tuulilaseihin liittyvästä koulutuksesta vastaava Ken Silvander ohjeistaa.

Vinkit maalipintojen puhdistukseen

  • Pese hyönteisten aiheuttamat tahrat aina mahdollisimman pian, jotta ne eivät pinttyessään vaurioita auton lakkapintaa.
  • Liuota tahroja muutama minuutti ennen varsinaista pesua kastelemalla ne vedellä.
  • Levitä puhdistettaville pinnoille hyönteispuhdistusaine tai auton pesushampoo. Muista noudattaa valmistajan ohjeita ja käytä puhdasta, pehmeää sientä, jotta vältyt naarmuilta.
  • Pyyhi pesty pinta kostealla liinalla tai pesusienellä. Tarvittaessa voit myös huuhdella auton painepesurilla.
  • Kuivaa huolellisesti pehmeällä pyyhkeellä.
  • Jos mahdollista, vahaa auto lopuksi. Vahaus suojaa auton pintaa ja helpottaa puhdistusta jatkossa.

– Auton maalipinnan kunto kannattaa tarkastaa pesun yhteydessä. Mikäli lian alta paljastuu pieniä kolhuja, joiden maalipinta on ehjä, voidaan ne korjata nopeasti ja edullisesti PDR-menetelmällä. Samoin tuulilasi kannattaa käydä pesun yhteydessä läpi ja korjauttaa mahdollisesti löytyneet pienet kiveniskemät nopeasti. Näin ne eivät pääse laajenemaan ja halkaisemaan tuulilasia, Silvander sanoo.

Lisätietoja:

Ken Silvander
Autoklinikka-yhtiöt Oy
+358 50 595 2669
ken.silvander@autoklinikka.fi

www.autoklinikka.fi