Tiedotteet 26.09.2023

Autoklinikka järjestää jälleen kansallisen Pysäköintipäivän syyskuun viimeisenä lauantaina eli 30. syyskuuta. Tänä vuonna sekä autoilijoita että pienten lasten vanhempia herätellään kyselytutkimuksen ja ohjeistusten avulla tarkkaavaisuuteen pysäköintialueilla.

Johtava vahinkokorjaamoketju Autoklinikka järjestää vuosittain kansallisen Pysäköintipäivän, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota turvalliseen pysäköintialueilla liikkumiseen sekä tarjota käytännön vinkkejä pysäköintitilanteisiin. Monena vuonna Pysäköintipäivän teemana on ollut suomalaisten taskuparkkipelkojen hälventäminen esimerkiksi Taskuparkin SM-kisojen ja hyväntekeväisyystempausten kautta. Tänä vuonna, 30. syyskuuta, Autoklinikka on valinnut päivän teemaksi peruutusvahinkojen ehkäisemisen sekä lasten turvallisuuden parantamisen pysäköintialueella.

Pelti kolisee useimmiten pysäköintialueilla ja peruuttaessa

Teema nousi ajankohtaiseksi yhtiön teettämässä kyselytutkimuksessa, jonka mukaan 38 % suomalaisista on joskus joutunut vaaratilanteeseen parkkiruudusta pois peruuttaessaan – ja 25 % on kohdannut tällaisen vaaratilanteen useammin kuin kerran. Lisäksi kyselyyn vastanneista vanhemmista jopa kolmannes on joskus kohdannut vaaratilanteita liikkuessaan pienten lasten kanssa pysäköintialueella.

– Myös vakuutusyhtiöiden liikennevahinkotilastot osoittavat, että vuosittain lähes puolet kaikista vahingoista sattuu pysäköintialueilla ja että yleisin onnettomuustyyppi on peruutusvahinko. Tänä vuonna haluammekin Pysäköintipäivän aikaan muistuttaa liikenneturvallisuudesta eritoten suurilla pysäköintialueilla, kuten kaupoissa ja ostoskeskuksissa, joissa liikkuu usein myös vaikeasti havaittavia ja nopealiikkeisiä lapsia vanhempineen, myyntijohtaja Pentti Oksanen Autoklinikalta kertoo.

Autoklinikan viisi turvavinkkiä kuljettajille

  • Kiinnitä huomiota autosi ympäristöön ja lähellä mahdollisesti oleviin lapsiin jo autoon noustessasi.
  • Tee tärkeimmät lähtövalmistelut, kuten turvavyön kiinnitys ja peilien säädöt, rauhassa jo ennen auton käynnistämistä.
  • Muista saattaa valmiiksi myös tilannekohtaiset valmistelut, kuten musiikin valinta tai matkustajien kanssa keskustelu.
  • Peruuttamisen aikana tarkkaile peilejä ja kuolleita kulmia jatkuvasti.
  • Peruuta rauhallista vauhtia.

Autoklinikan viisi turvavinkkiä vanhemmille

  • Käy perheen pienimpien kanssa jo etukäteen läpi, miten autosta noustaan ja miten autolle palataan turvallisesti.
  • Pidä pientä lasta kädestä matkalla kauppaan ja takaisin autolle.
  • Jos mahdollista, hyödynnä ostoskärryjä ostosten kuljettamisessa autolle. Näin voit helpommin pitää lasta kädestä tai istuttaa hänet ostoskärryn istumatilaan.
  • Tarkkaile pysäköintialueella liikkuessanne parkissa olevia autoja siltä varalta, että jokin niistä lähtee äkillisesti liikkeelle.
  • Autolle palattaessa saata ensin lapsi sisään autoon ja pakkaa ostokset vasta sen jälkeen.

Pysäköintipäivän verkkosivuille on koottu runsaasti lisävinkkejä ja -materiaaleja, joiden avulla kuka tahansa kuljettaja voi kerrata esimerkiksi ohjeet onnistuneeseen taskuparkkiin tai vastakkaiseen suuntaan pysäköintiin liittyvät säännöt.

Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 15.–20. kesäkuuta 2023. Kyselyyn vastasi verkossa 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.

Lisätietoja:

Pentti Oksanen
Autoklinikka-yhtiöt Oy
+358 400 339 920
poksa@autoklinikka.fi

www.autoklinikka.fi