Tiedotteet 28.05.2018

Kevät on monille erittäin hektistä aikaa, ja yli puolet suomalaisista myöntääkin tinkivänsä toisinaan liikennesäännöistä kiireessä. Useimmiten tämä tarkoittaa ylinopeutta tai valoristeyksestä livahtamista juuri valojen vaihduttua.

Kevätpäivät täyttyvät helposti menoista ja tehtävälistoista, joiden takaa voivat löytyä esimerkiksi koulujen kevätjuhlat, harrastuskauden päättäjäiset tai viimeiset työpäivät ennen lomaa. Maan johtavan kolarikorjaamon Autoklinikan teettämä kyselytutkimus paljastaa, että jopa 58 prosenttia autoilijoista tinkii ajoittain hyvistä ajokäytännöistä tai liikennesäännöistä kiireen vuoksi.

Yleisin tiukkojen aikataulujen aiheuttama sääntörike on ylinopeus. 44 prosenttia autoilijoista myöntää ajavansa kiireessä sallittua nopeutta kovempaa.

Ylinopeuden jälkeen yleisimmät rikkeet ovat tutkimuksen perusteella risteyksestä livahtaminen niin sanotusti vanhoilla vihreillä sekä liian lyhyet turvavälit. Molempiin kertoo kiireessä sortuvansa noin viidennes autoilijoista.

Harvinaisempiin rikkeisiin lukeutuu esimerkiksi se, ettei autoilija pysähdy antamaan jalankulkijalle tietä. Neljä prosenttia autoilijoista kertoo jättävänsä nämä pysähdykset toisinaan kiireessä väliin. STOP-merkin pysähtymisvaatimuksen taas saattaa jättää täyttämättä kaksi prosenttia autoilijoista.

– Meillä kaikilla on joskus kiire, kun vaikkapa myöhästyminen tärkeästä juhlasta uhkaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että turhien riskien ottaminen liikenteessä ei kannata koskaan. Tästä syystä suunnitelmallisuus ja ajoon lähtö ajoissa kannattavat myös lyhyillä matkoilla, ohjeistaa Pentti Oksanen Autoklinikalta.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1064 mannersuomalaista ja otos kerättiin viikoilla 5 – 7 internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Lisätietoja:

Pentti Oksanen, Autoklinikka-yhtiöt Oy
Puh: +358 400 339 920, email: poksa@autoklinikka.fi