Tiedotteet 08.08.2018

Syksyn lähestyessä vanhemmat kyyditsevät taas lapsiaan tiuhaan tahtiin kouluun ja harrastusten pariin, ja näyttävät näin esimerkkiä liikennekäyttäytymisestä myös takapenkille. Merkittävä osa vanhemmista on kuitenkin menettänyt hermonsa tai rikkonut liikennesääntöjä myös silloin, kun autossa on lapsia. Koulun alku onkin hyvä ajankohta miettiä omaa ajotyyliään ja keskustella lasten kanssa liikennekäyttäytymisestä.

Lapsiperheille syksyn tulo tarkoittaa usein lisää kiirettä ja tiheää ajoa kodin, työpaikkojen, koulun ja lasten harrastusten välillä. Suomen johtava kolarikorjaamo Autoklinikka teetti kesän aikana kyselytutkimuksen, jossa selvitettiin, millaista esimerkkiä autoilevat aikuiset näyttävät lapsilleen.

Kyselyn mukaan kolmannes autoilijoista on joskus menettänyt hermonsa muille autoilijoille, kun kyydissä on ollut lapsia. Lisäksi 52 prosenttia myöntää joskus arvostelleensa toisen kuljettajan ajotyyliä lasten kuullen. Molemmissa tapauksissa vain kaksi prosenttia vastanneista kertoo sortuneensa näihin virheisiin usein.

– Lapset ja nuoret ovat erittäin vaikutusalttiita, ja takapenkeillä istuvat tulevaisuuden autoilijat seuraavatkin tarkkaan vanhempiensa esimerkkiä. Liikenteessä on tietysti tärkeää pysyä rauhallisena aina, mutta eritoten lasten kanssa liikkuessa on hyvä kiinnittää huomiota omaan käytökseensä. Omalla liikennekäyttäytymisellä voi olla kauaskantoiset seuraukset niin hyvässä kuin pahassa, Autoklinikan aluepäällikkö Ari Hostikka toteaa.

Tutkimuksen mukaan kaksi autoilijaa viidestä myöntää rikkoneensa liikennesääntöjä, kun auton kyydissä on ollut lapsia. Yleisin liikennesääntörikkomus on ylinopeus 76 prosentin osuudella. Noin puolet sääntöjä rikkoneista on puolestaan livahtanut joskus risteyksestä niin sanotusti vanhoilla vihreillä lapsia kuljettaessaan. Lisäksi 27 prosenttia kertoo tinkineensä turvavälistä.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista 44 prosenttia muistaa myös nähneensä omien vanhempiensa menettäneen hermonsa auton ratissa.

– Suoria johtopäätöksiä ei tietenkään pidä mennä liian helposti tekemään, mutta uskon kyllä, että vanhempien toiminnalla ja käyttäytymisellä liikenteessä on vaikutusta. Tästä syystä pyrin itse olemaan lapsilleni hyvä esimerkki liikenteessä, jotta heistä kasvaisi rauhallisia ja vastuullisia kuskeja, Hostikka kertoo.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1169 mannersuomalaista, ja otos kerättiin kesä- ja heinäkuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Lisätietoja:
Ari Hostikka, Autoklinikka-yhtiöt Oy
Puh: +358 40 751 1864, email: ari.hostikka@autoklinikka.fi