Tiedotteet 27.11.2019

Kolarikorjaamo Autoklinikan kyselytutkimus paljastaa, että noin kaksi autoilijaa kymmenestä jättää auton kotiin, jos ulkona on pimeää tai liukasta. Liukkaiden teiden välttely on kaikkein yleisintä pääkaupunkiseudulla.

Suomen talvi on jälleen tuonut tullessaan lyhyet päivät ja liukkaat tiet. Muuttuvat olosuhteet vaativat autoilijoilta mukautumista ja huolellisuutta liikenteessä, ja Autoklinikan tuoreen kyselyn perusteella ne myös karkottavat osan autoilijoista teiltä.

Useat välttelevät pimeällä tai liukkailla ajoa

16 prosenttia autoilijoista kertoo välttelevänsä ajamista pimeän aikaan. Syyksi suurin osa (70 prosenttia) kertoo yksinkertaisesti, ettei pidä pimeällä ajamisesta. 12 prosenttia kuitenkin myöntää, ettei tunne pimeällä ajoa turvalliseksi keskivertoa huonomman näön vuoksi. Näiden ohella kyselyyn vastanneet listaavat välttelyn syyksi muun muassa epävarmuuden pitkien ajovalojen oikeista käyttötavoista (3 prosenttia).

Pimeällä ajoa enemmän suomalaiset jännittävät liukkaita teitä. 27 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo joskus jättäneensä autonsa kotiin liukkaiden kelien takia. Yleisintä tämä on pääkaupunkiseudulla, jossa osuus nousee 34 prosenttiin.

– Pääkaupunkiseudulla on usein helppoa kulkea julkisillakin, mikä selittänee osaltaan matalan kynnyksen auton kotiin jättämiselle. Yllätyin kuitenkin hieman siitä, että liukkaat kelit vaikuttavat suomalaisten ajoon pimeyttä enemmän, sillä liukkailla liikkumisen turvallisuuteen voi itse vaikuttaa paremmin kuin näkökykyyn tuntuvasti vaikuttavaan pimeään, Juha Heiskanen Autoklinikalta pohtii.

– Riskinsä talviteillä on luonnollisesti aina. Autoilijoiden kannattaakin muistaa, että mikäli vaikkapa liukkailla kolahtaa, vaurion kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Autoa voi nimittäin aina tulla näyttämään meille ilman ajanvarausta, Heiskanen jatkaa.

Kello väärässä puolet vuodesta?

Sääolosuhteiden muuttumisen lisäksi kellot ovat jälleen siirtyneet talviaikaan. Autoklinikan kysely paljastaa, että suurin osa autoilijoista on tarkkana autonsa kellon kanssa ja vaihtaa sen oikeaan aikaan joko vuorokauden (61 prosenttia) tai viikon (25 prosenttia) sisällä kesä- tai talviaikaan siirtymisen jälkeen. Seitsemän prosenttia taas myöntää, että auton kellon siirrossa menee yleensä yksi tai useampi kuukausi.

Mielenkiintoisesti vastanneiden joukossa on myös kellonsiirtoa täysin vältteleviä autoilijoita. Neljä prosenttia kertoo pitävänsä autonsa kellon talviajassa ympäri vuoden, ja kolme prosenttia taas pitäytyy kesäajassa aina.

– Moderneissa autoissa kello siirtyy usein automaattisesti. Vanhemmissa malleissa ajan muuttaminen voi kuitenkin olla hyvinkin hankalaa, joten ymmärrän täysin, että tämä jää joillakin esimerkiksi huoltamoiden hoidettavaksi tai jopa täysin tekemättä, Heiskanen toteaa.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 028 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin elokuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Lisätietoja:
Juha Heiskanen
Autoklinikka-yhtiöt Oy
Puh: 040 766 9133
s-posti: juha.heiskanen@autoklinikka.fi