Tiedotteet 25.03.2024

Keväällä auton tuulilasin kuntoa kannattaa seurata erityisen tarkkaan. Pienillä teoilla, kuten kiveniskemien nopealla korjautuksella ja pyyhkijänsulkien vaihdolla, on parhaassa tapauksessa mahdollista välttää suuriakin korjauskuluja. Autoklinikan kyselytutkimuksen mukaan noin kolme viidestä autoilijasta on vaihtanut tuulilasinpyyhkijät viimeisen vuoden aikana, mutta yksi kymmenestä ei ole vaihtanut koskaan.   

Kevät on autojen ylläpidon aikaa. Talvirenkaat vaihdetaan kesärenkaisiin, ja lisäksi moni siivoaa ja pesee autonsa sisä- sekä ulkopuolelta perusteellisemmin. Näiden lisäksi on kuitenkin suositeltavaa antaa erityistä huomiota myös tuulilasille.

Vaihda pyyhkijänsulat vähintään kerran vuodessa

Vahinkokorjaamo Autoklinikka selvitti tammikuun kyselyssään, milloin suomalaiset ovat viimeksi vaihtaneet tuulilasinpyyhkijänsä. Auton omistavista vastaajista 58 % on tehnyt vaihdon viimeisen vuoden aikana. Viidennes autoilijoista kertoo vaihtaneensa pyyhkijät viimeisen kahden vuoden aikana ja noin 12 %:lla vaihdosta on yli kaksi vuotta. 9 % auton omistavista myöntää, ettei ole koskaan vaihtanut tuulilasinpyyhkijöitä.

– Suositeltavaa olisi vaihtaa pyyhkijänsulat vähintään kerran vuodessa, ja paljon ajavilla parikin kertaa vuodessa. Huonokuntoinen pyyhkijä voi nimittäin pilata ajan kanssa myös tuulilasin. Kevät on luonteva ajankohta vaihdolle, koska samalla saa sekä talven pinttymät että pyyhkijälle aiheutuneet vauriot pois tuulilasia kuluttamasta, Autoklinikalla tuulilaseihin liittyvästä koulutuksesta vastaava Ken Silvander kertoo.

– Mikäli tuulilasi on jo erittäin kulunut ja näkyvyys selkeästi heikentynyt, se kannattaa tietysti aina vaihtaa uuteen. Tällekin toimenpiteelle kevät on hyvää aikaa, ja esimerkiksi Autoklinikalla lasin vaihto onnistuu päivässä ja ajan voi varata suoraan verkossa, Silvander vinkkaa.

Kiveniskemäkausi vaatii tarkkaa silmää ja nopeaa toimintaa

Teiden sulaminen on alkanut Suomessa, mikä tarkoittaa irtohiekoituksen ja soran lisääntymistä teillä. Nyt onkin jokavuotiseen tapaan hyvä aika seurata tuulilasin kuntoa erityisen tarkasti iskemien ja muiden vaurioiden varalta sekä korjauttaa pienetkin iskemät nopeasti. Kiveniskemä voi olla hankala havaita esimerkiksi taustapeilin takaa, lasin reunasta tai uudemmissa autoissa kuljettajan avustinjärjestelmien alueelta.

– Alle kahden euron kolikon kokoinen iskemä on yleensä vielä korjattavissa ilman tuulilasin vaihtoa, ja korjauskäynti on lasivakuutusasiakkaille veloitukseton. Eli vakuutusyhtiö maksaa korjauksen kokonaisuudessaan. Jos iskemää ei huomata tai korjata ajoissa, se voi ajan kanssa laajentua halkeamaksi ja edellyttää lasin vaihtamista uuteen. Lasin vaihto taas on autoilijalle aina merkittävästi kalliimpaa kuin iskemän korjautus. Pienellä ennakoinnilla ja tuulilasin tarkastuksilla voi siis säästää tuntuvasti korjauskuluissa, Silvander sanoo.

Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 12.–16. tammikuuta 2024. Kyselyyn vastasi verkossa 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.

Lisätietoja:

Ken Silvander
Autoklinikka-yhtiöt Oy
ken.silvander@autoklinikka.fi
www.autoklinikka.fi