Tiedotteet 16.07.2023

Liikenteessä sattuu eniten henkilövahinkoja kesäisin. Loman ajomatkoilla on siis erityisen tärkeää, että yleisimmät turvavarusteet ovat mukana ja oikeat toimintaohjeet ongelmatilanteisiin hallussa. Autoklinikan kysely paljastaa, että vaikka useimmat kuljettavat turvavarusteita autoissaan, valmistautuminen voisi olla perusteellisempaakin.

Edes taitava ja huolellinen autoilija ei aina voi välttää onnettomuuteen joutumista, ja henkilövahinkoja sattuu liikennevakuutuksista korvatuissa onnettomuuksissa kaikkein eniten kesäisin*. Yllättäviin tilanteisiin onkin hyvä varautua etukäteen. Autoklinikan tuoreesta kyselytutkimuksesta selviää, että useimmat autoilijat säilyttävät autossaan tärkeimpiä turvavarusteita. Varoituskolmio on jopa ensiapulaukkua yleisempi suomalaisten autoissa.

Useimmilla turvavarusteita mukanaan – silti harva varautuu kaikkeen

Kyselyn perusteella useimmat suomalaiset säilyttävät yhtä tai useampaa turvavarustetta autossaan yllättävien tilanteiden varalta. Yleisimmät mukana kulkevat varusteet ovat varoituskolmio (71 %) ja ensiapulaukku (59 %). Lisäksi noin kolmannes suomalaisista säilyttää autossaan taskulamppua (38 %) tai heijastinliiviä (36 %). Harvinaisin listatuista turvavarusteista on jauhesammutin (11 %).

– Hieman ironisesti kesällä, jolloin ajo-olosuhteet ovat parhaimmillaan, sattuu eniten henkilövahinkoihin johtavia onnettomuuksia. Osaltaan tämä johtuu todennäköisesti siitä, että ajonopeudet ovat kovempia ja kuljettavat huolettomampia. Talven hankalissa olosuhteissa taas ollaan varovaisempia, jolloin vahinkojen seuraukset voivat jäädä vähäisemmiksi. Onkin siis hyvä, että useimmilla on varoituskolmio ja ensiapulaukku aina mukana. Suosittelisin kyllä varaamaan autoon myös taskulampun ja heijastinliivin, vaikka niiden merkitys korostuukin enemmän talvisin, Autoklinikan aluepäällikkö Janne Mouhu toteaa.

– Tilanteet, joissa auto syttyy palamaan, voivat olla autoilijalle itselleen haastavia. Sammutin kannattaa pitää auton varustelussa mukana ja polttomoottoriauton pientä paloa voi yrittää tukahduttaa ensihätään itse. Sähköautojen tai isojen palojen kohdalla voi taas olla parempi jättää sammuttaminen ammattilaiselle, Mouhu lisää.

Miten toimia onnettomuustilanteessa moottoritiellä?

Oikeanlainen toiminta on erityisen tärkeää, mikäli onnettomuus tai auton sammuminen tapahtuu hankalassa paikassa, kuten moottoritiellä. Autoklinikan kyselyssä kolme neljästä suomalaisesta (73 %) tiesi, että autosta saa poistua tarvittaessa, jos auto sammuu moottoritielle. Kokemuksen tuoma varmuus korostuu tuloksissa, sillä parhaiten tieto oli hallussa 55–64-vuotiailla. Lisäksi tässä ikäluokassa kaikkein pienin osuus, vain 7 prosenttia, vastasi, ettei tiedä.

Mikäli auto pysähtyy jostain syystä moottoritielle, on tärkeää muistaa ainakin seuraavat:

  • Pyri ajamaan auto sivuun, jos mahdollista.
  • Varoita muuta liikennettä hätävilkuilla ja varoituskolmiolla. Kolmion tulisi olla vähintään 100 metrin etäisyydellä autosta liikenteen tulosuunnassa ja huomioida tarpeen mukaan mutkat tai mäet.
  • Autosta voi nousta tarvittaessa, mutta nopeaa ohi ajavaa liikennettä on syytä tarkkailla ja varoa. Turvaliivin käyttö ajoneuvon ulkopuolella on suositeltavaa.
  • Mikäli kyseessä on onnettomuus, tee ensin hätäilmoitus numeroon 112 ja noudata saamiasi ohjeita. Hätäilmoituksen ja muun liikenteen varoittamisen jälkeen voit antaa loukkaantuneille ensiapua taitojesi mukaan.

*Lähde: OTIn liikennevahinkotilasto

Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 15.–20. kesäkuuta 2023. Kyselyyn vastasi verkossa 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. Otos on väestöä demografisesti edustava.

Lisätietoja:

Janne Mouhu
Autoklinikka-yhtiöt Oy
+358 40 554 4411
janne.mouhu@autoklinikka.fi

www.autoklinikka.fi