Tiedotteet 16.02.2021

Pitkälle ajomatkalle lähteminen vaatii aina ennakkovalmisteluja. Tänä keväänä kotimaan matkailijan kannattaa huomioida turvallisuusseikat entistä monipuolisemmin, jotta liikkuminen olisi mahdollisimman turvallista itselle ja kanssamatkustajille.

Mikäli talvilomalla haluaa vaihtaa maisemaa mahdollisimman turvallisesti, kotimaan autoilu on todennäköisesti harkintalistan kärjessä. Pitkiin ajomatkoihin kannattaa aina valmistautua huolella, mutta poikkeustilan aikana muistettavaa on vielä tavallistakin enemmän.

Perusteet pätevät edelleen: tarkista auto ja varaa riittävästi aikaa

Pitkän ajomatkan tulisi aina alkaa hyvistä valmisteluista:

  1. Selvitä ajoreitin sääolosuhteet ja varaa riittävästi aikaa matkantekoon
  2. Tarkista ajovalojen kunto ja rengaspaineet
  3. Varaudu yllättäviin tilanteisiin pakkaamalla mukaan esimerkiksi lumilapio, ensiapulaukku, jääskrapa, huomioliivi, varoituskolmio, lumiharja ja taskulamppu

– Kun lähtee matkaan virkeänä ja hyvissä ajoin, pienentää välittömästi vahinkojen todennäköisyyttä. Stressaantunut ja hoppuileva ajaja ottaa täysin turhia riskejä liikenteessä eikä ehdi valmistautua yllättäviin tilanteisiin, kolhunoikaisun ammattilainen Vesa Mattila Autoklinikalta toteaa.

Yllätyksiin voi varautua myös kertaamalla toimintaohjeet onnettomuuden sattuessa:

  1. Varoita muuta liikennettä ja vie varoituskolmio paikalleen
  2. Soita hätänumeroon 112 ja hälytä apua, mikäli onnettomuudessa on loukkaantuneita
  3. Ilmoita aina tapahtuneesta poliisille

– Suosittelen myös vahvasti tarkistamaan ennen matkaa omat vakuutukset ja ottamaan ylös vakuutusyhtiön yhteystiedot. Kovilla pakkasilla ei ole mukavaa tehdä ylimääräisiä soittoja tai verkkohakuja esimerkiksi vahinkoilmoituksen tai hinaustilauksen tekemiseksi, Mattila vinkkaa.

Lisätietoa pitkään ajomatkaan valmistautumisesta sekä onnettomuustilanteista Autoklinikan videolla ja verkkosivuilla.

Poikkeusaikana hygienia ja kontaktien minimointi ennen kaikkea

Pandemian vuoksi on tärkeää harkita tarkkaan, tarvitseeko tänä vuonna reissuun lähteä talvilomaviikolla lainkaan. Mikäli uskoo voivansa autoilla turvallisesti ja suosituksia noudattaen, muutamia lisäohjeita on hyvä pitää mielessä.

  1. Pakkaa mukaan mahdollisimman paljon eväitä – näin minimoit kontaktit matkalla
  2. Lähetä yksi henkilö hoitamaan koko matkaseurueen pakolliset huoltamo- tai kauppavierailut
  3. Noudata käsihygienia- ja maskisuosituksia

– Mahdollisimman paljon eväitä pakkaamalla voi vähentää riippuvuuttaan kaupoista ja ravintoloista matkalla. Jos tästä huolimatta esimerkiksi huoltoasemapysähdys tulee tarpeelliseksi ja autossa on suurempi seurue, yhden ihmisen kannattaa asioida sisällä muiden puolesta. Lisäksi käsihygieniasta ja maskien käytöstä on erittäin tärkeää huolehtia yleisten suositusten mukaisesti, Mattila neuvoo.

Lisätietoja:

Vesa Mattila, Autoklinikka-yhtiöt Oy
Puh: +358 40 5064851
s-posti: vesa.mattila@autoklinikka.fi

www.autoklinikka.fi