Kesä on hyvä hetki tehdä autolle hieman perusteellisempi sisätilojen siivous. Toki se kannattaa uusia säännöllisesti, jotta lika ei pääse pinttymään ja myös ajoturvallisuus säilyy hyvänä. Oikeat välineet ja työjärjestys helpottavat urakkaa ja tekevät lopputuloksesta siistimmän.
Miten auto kannattaa siivota sisältä?
Kovat pinnat ja kojetaulut puhdistuvat parhaiten mikrokuituliinalla ja puhdistusaineella. Hiekka lattialta kannattaa imuroida ja muoviset matot pestä. Kangaspenkit kannattaa harjata tai imuroida ja nahkaiset penkit taas voi pyyhkiä liinalla sekä käsitellä perään nahanhoitoaineella.
Myös auton ratti kannattaa puhdistaa huolellisesti sillä siihen tartutaan monesti likaisilla käsillä. Ratti onkin yksi auton pahimmista bakteeripesäkkeistä. Monista autoista löytyy nykyisin myös kosketusnäyttöjä, jotka keräävät sormenjälkiä ja muuta likaa. Näytöt kannattaa pyyhkiä mikrokuituliinalla puhtaiksi.
Auton lasien sisäpinnat tulisi myös puhdistaa huolellisesti lasin pesemiseen tarkoitetulla puhdistusaineella. Kokeile hyödyntää myös vanhan kansan niksiä ja pyyhkiä puhdistusaine sanomalehdellä. Se todellakin toimii, sillä sanomalehti irrottaa hyvin rasvan ja lian lasista.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Milloin tuulilasin kiveniskemä on mahdollista vielä korjata?
Missä järjestyksessä auton sisäsiivous kannattaa tehdä?
- Kerää ensin irtotavarat ja roskat autosta. Muista myös roskien oikeaoppinen lajittelu.
- Ravistele matoista hiekka ja pikkukivet pois. Pese tämän jälkeen muovimatot saippuavedellä.
- Imuroi lattiat ja kangasistuimet sekä takakontti. Jos sinulta löytyy rikkaimuri, voi urakan suorittaa myös sillä.
- Puhdista ja pyyhi auton sisäpinnat kuten kojetaulut ja ratti mikrokuituliinalla.
- Pese tuulilasi, takaikkuna ja sivulasien sisäpinnat lasinpuhdistusaineella.
- Tuuleta auto lopuksi pitämällä ovia hetken aikaa auki.
Auton kesäsiivous on samalla loistava mahdollisuus järjestellä autossa säilytettävät tavarat. Pienet esineet kannattaa järjestää fiksusti auton hansikaslokeroon, taskuihin ja kannellisiin lokeroihin. Isot tavarat taas pakata takakonttiin tarpeen mukaan kiinnitettynä, jotta ne eivät aiheuta lisävaraa äkkipysähdys- tai onnettomuustilanteissa.
Samalla kannattaa tarkistaa, että autosta löytyy myös tarvittavat turvavarusteet yllättävien tilanteiden varalle kuten ensiapulaukku, taskulappu ja varoituskolmio. Talvella listaan on hyvä lisätä myös lumilapio tai -harja.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös: Autoklinikan vinkit auton ulkopesuun – Autoklinikka
Turvallisia kesäajoja toivottaen,
Valtteri Savolainen
Valtteri Savolainen
Valtterilla on yli kymmenen vuoden kokemus eri tehtävistä Autoklinikalla. Tällä hetkellä hän toimii työnjohtajana pääkaupunkiseudulla sekä vastaa Autoklinikan tietojärjestelmien kehitystyöstä.