Jalankulkijaheijastin on suomalainen keksintö, joka parantaa huomattavasti näkyvyyttä pimeässä ja voi pelastaa henkesi. Teettämämme tutkimuksen perusteella kuitenkin vain puolet suomalaisista käyttää heijastinta säännöllisesti pimeällä liikkuessaan. Kehotankin kaikkia tekemään aidosti näkyvän uudenvuodenlupauksen: heijastin säännölliseen käyttöön vuonna 2019.
Takissa tai laukussa roikkuva jalankulkijaheijastin on suomalaisille tuttu näky. Niin tuttu itse asiassa, että voi olla helppo unohtaa kyseessä olevan suomalainen keksintö, jota ei muualla maailmassa – eritoten Pohjoismaiden ulkopuolella – tunneta lainkaan.
Olen havainnut tämän omakohtaisesti kotonamme taannoin vierailleen vaihto-opiskelijan kautta. Annoin hänelle useita heijastimia kotiin Saksaan vietäväksi ja hän kehui kovasti keksintöä hyväksi. Samalla hän varmisti, ettei ole koskaan nähnyt jalankulkijaheijastinta Suomen ulkopuolella.
Miten jalankulkijaheijastin sai alkunsa?
Liikenneturvan mukaan jalankulkijaheijastimen keksi pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti 1940- ja 50-lukujen taitteessa. Innovaatio syntyi omasta tarpeesta, sillä Lehti kaipasi hevoskärryilleen lisänäkyvyyttä.
Hänen poikansa Taisto Lehti mallisuojasi myöhemmin suosituksi tulleen lumihiutaleheijastimen, jonka oli suunnitellut Kalervo Suomela. Heijastin standardisoitiin vuonna 1979, ja vuonna 1982 tieliikennelakiin lisättiin säännös, joka määräsi jalankulkijan käyttämään heijastinta pimeässä.
Heijastimen käyttöasteessa on parantamista
Value Clinic Oy:ltä tilaamamme 1169 vastaajan kyselytutkimus paljastaa, että suomalaisesta syntyperästä huolimatta heijastimen käyttöasteessa olisi kotimaassa parantamista. Vain 52 prosenttia suomalaisista autoilijoista kertoo käyttävänsä heijastinta säännöllisesti liikkuessaan pimeällä ulkona. 38 prosenttia toteaa käyttävänsä heijastinta joskus, ja joka kymmenes ei käytä heijastinta lainkaan. Liikenneturvan mukaan laki velvoittaa jalankulkijoita yleensä käyttämään asianmukaista heijastinta pimeän aikaan tiellä liikkuessaan.
Itse liikun eritoten talvella paljon jalan ja käytän kyllä aina heijastinta. Tällä hetkellä minulla on itse asiassa käytössä paristolla toimiva ja valolla varustettu malli, joka entisestään vahvistaa näkyvyyttäni. On ollut mukava huomata, että kunnon heijastimilla varusteltuna autot antavat paremmin ja aiemmin tietä suojatielle suunnatessani.
Olen myös kokenut, että heijastimien käyttö on mahdollisesti lisääntynyt viime vuosina – eritoten kaupunkialueilla, joissa on toisinaan hieman liian helppo luottaa katuvalojen apuun heijastimen sijaan. Olisi mahtavaa nähdä tämän tuntuman toteutuvan käyttötilastoissa tulevaisuudessa!
Me Autoklinikalla suosittelemmekin kaikille helppoa ja näkyvää uudenvuodenlupausta: ”Vuonna 2019 käytän aina heijastinta pimeällä.”
Onnellista ja liikenneturvallista uuttavuotta toivottaen,
Helena Ruuska
Asiakaspalvelu
Helenalla on useiden vuosien kokemus asiakaspalvelutehtävistä. Häneltä saa aina asiantuntevaa palvelua auton vahinkoasioiden hoidossa.