Blogi 24.10.2018

Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen perusteella suomalaiset autoilijat pitävät hyvää huolta näöstään. Väsymys vaikuttaa kuitenkin vaivaavan monia kuljettajia, eikä tarkasta näkökyvystä ole apua, jos autoilija nukahtaa kesken ajamisen. 

Liikenneturvallisuus muodostuu lukuisista osa-alueista, joista yksi tärkeimmistä on kuljettajan ajokunto. Esimerkiksi huono näkökyky tai väsymys aiheuttavat suuria riskejä tien päällä. Liikenneturvan mukaan väsymyksen onkin arvioitu olevan taustalla joka kuudennessa kuolonkolarissa.

Tästä huolimatta suomalaisia autoilijoita vaikuttaa vaivaavan nimenomaan väsymys. Autoklinikan tilaama kyselytutkimus osoittaa, että noin puolet autoilijoista on meinannut joskus torkahtaa rattiin. Kolme prosenttia myöntää tämän tapahtuneen usein. Lisäksi joka viides autoilija ajaa usein alle kuuden tunnin yhtenäisten yöunien jälkeen. Kyselyn toteutti markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy kesä-heinäkuun aikana, ja siihen vastasi yhteensä 1169 mannersuomalaista.

Täydellisessä maailmassa kukaan ei lähtisi vajailla yöunilla rattiin, mutta toisinaan elämä yllättää. Tällöin on erittäin tärkeää tarkkailla jaksamistaan ajon aikana ja keskeyttää matkan teko heti, jos havaitsee torkahtamisen riskin. Jo 15–20 minuutin torkut auttavat jaksamaan, mikäli matkan jatkaminen vaikkapa seuraavana päivänä ei ole mahdollista.

Virkeyden ohella hyvästä näkökyvystä tulee pimeiden syysiltojen myötä autoilevalle entistä tärkeämpi. Tutkimuksemme perusteella suomalaiset onneksi tiedostavat tämän ja pitävät suurimmaksi osaksi hyvää huolta näkökyvystään liikenteessä.

52 prosenttia kyselyyn vastanneista autoilijoista kertoo tarvitsevansa silmälaseja autoillessaan. Heistä 91 prosenttia tarkentaa, että ei aja koskaan ilman silmälaseja, mikä on loistava uutinen. Seitsemän prosenttia kertoo sortuvansa ajoon ilman lasejaan joskus, ja vain kaksi prosenttia usein.

44 prosenttia autoilijoista toteaa myös tarkastuttaneensa näkönsä viimeksi vuoden sisällä. Noin kolmannes on hoitanut tarkastuttamisen kaksi vuotta sitten ja 18 prosenttia 3–5 vuotta sitten. Vain neljällä prosentilla autoilijoista viime näöntarkastuksesta on yli 11 vuotta.

Omasta kokemuksestani voin sanoa, että näkökyvyn tarkka itsearviointi voi olla hyvinkin haastavaa. Tiesin itsekin ikänäön tekevän tuloaan, mutta en kokenut muutosta vielä merkittäväksi, joten tarkastuksessa käynti jäi odottamaan. Saatuani silmälasit viime keväänä yllätyin, kuinka paljon kaukonäköni parani. Suosittelen siis vahvasti näöntarkastuksessa piipahtamista, mikäli viime kerrasta on aikaa tai mikäli tunnet vähänkään näkökykysi heikentyneen.

Virkeitä ajokilometrejä toivottaen,

Johannes Marttila

Korjaamotoiminnot

Johannes vastaa Autoklinikalla Pirkanmaan korjaamotoiminnoista. Hänellä on vankka kokemus vauriokorjausalasta ja sen johtamisesta.