Blogi 16.06.2020

Suomalaiset ovat ahkeria autojensa siivoajia. Autoklinikan kyselytutkimuksen mukaan suurin osa autoilijoista puhdistaa autonsa niin sisältä kuin ulkoa vähintään kahdesti vuodessa, ja moni luottaa jopa kuukausittaisiin siivouksiin. Autoa kesäkuntoon laittaessa on kuitenkin hyvä muistaa, että oikeat työvälineet tekevät urakasta monin verroin helpomman ja lopputuloksesta paremman.

Kesän startti on loistava aika huoltaa ja puhdistaa auto hyvään kuntoon. Kesä ei kuitenkaan ole ainoaa aktiivista autonsiivousaikaa Suomessa, sillä Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen mukaan useimmat autoilijat puhdistavat autonsa sekä sisältä että ulkoa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Suomalaisten autoissa pulloja ja nenäliinoja

Autoklinikan teettämään kyselytutkimukseen vastanneista 34 prosenttia kertoo siivoavansa auton sisätilat 2–3 kuukauden välein. Hieman pienempi osuus, 31 prosenttia, taas tekee sisäsiivoukset puolen vuoden välein. Viidennes autoilijoista kehaisee siivoavansa auton sisätilat vähintään kerran kuussa ja 14 prosenttia toteaa siivouksen tapahtuvan kerran vuodessa tai harvemmin.

Yleisimpiä auton sisätiloihin jääviä roskia ovat tyhjät pullot ja tölkit (19 prosenttia), käytetyt nenäliinat (15 prosenttia) ja muut roskat (27 prosenttia). 55 prosenttia vastanneista vannoo, että autossa ei ole lainkaan roskia.

 Korjaamoillemme saapuvien autojen perusteella kyselyn tulokset vaikuttavat osuvilta. Mikäli autonsa sisätilat haluaa tehokkaasti kesäkuntoon, suosittelemme valitsemaan oikeat työkalut eri pinnoille. Kovat pinnat ja kojetaulut puhdistuvat mikrokuituliinalla ja puhdistusaineella, suurimmat roskat lähtevät imurilla, sekä kankaiset että muoviset matot voi pestä, kangaspenkit kannattaa harjata, ja nahkaiset penkit taas voi pyyhkiä rätillä sekä käsitellä perään nahanhoitoaineella.

Lisäksi jo ihan liikenneturvallisuuden vuoksi on suositeltavaa pyyhkiä tuulilasin sisäpinta, mutta sille tulisi varata oma lasinpuhdistusaineensa. Vanhan kansan nikseistä voimme myös kokemuksesta todeta, että tuulilasille suihkutetun puhdistusaineen pyyhkiminen sanomalehdellä todellakin toimii, sillä lehti irrottaa hyvin rasvan ja lian lasista.

Lue myös: Korjaamaton kiveniskemä on aikapommi isommalle kuluerälle

Ulkopintojen pesussa pesuaineiden valinta on kaikki kaikessa

Auton ulkopinnat puhdistetaan Autoklinikan kyselyn perusteella useammin kuin sisätilat. Jopa 37 prosenttia vastanneista kertoo pesevänsä auton ulkopinnat 2–3 kuukauden välein ja 30 prosenttia kerran kuussa. 14 prosenttia pesee autonsa useita kertoja kuussa ja tasan viidennes vastanneista tyytyy puolen vuoden tai vuoden pesuväleihin.

Auton ulkopintojen pesussa hyvän tuloksen takaa vain oikeiden pesuaineiden valinta. Auton eri pinnoille kertyy liikenteessä hyvin erilaisia pinttymiä, jotka vaativat kukin oman lähestymistapansa:

  • Pienpoistoaine: Irrottaa tehokkaasti sitkeät epäpuhtauskerrostumat, jotka muodostaa muun muassa asfaltista irtoava piki.
  • Raudanpoistaja: Liuottaa jarruista ja nastarenkaista irtoavat metallijäämät, jotka näkyvät erityisesti auton vaaleilla pinnoilla pieninä ruosteenomaisina pisteinä. Tehoaa myös vanteisiin kertyvään jarrupölyyn.
  • Hyönteistenpoistoaine: Irrottaa parhaiten kuivuneet hyönteistahrat auton keulasta ja tuulilasista.

Pähkinänkuoressa: parhaan tuloksen saat, kun käytät oikeita puhdistusaineita ohjeiden mukaan. Mikäli itsenäinen ja huolellinen pesu kiinnostaa, suosittelemme ehdottomasti hankkimaan kahdesta kolmeen täsmäainetta, sillä niillä erilaiset epäpuhtaudet ja pinttymät suorastaan sulavat pois. Samalla on tietysti tärkeää kiinnittää huomiota valittujen puhdistusaineiden ympäristöystävällisyyteen ja tarvittaessa hoitaa auton pesu erillisellä pesupaikalla oman pihan sijaan.

Auton kesäsiivous on samalla loistava mahdollisuus laittaa tavarasäilytysasiat kuntoon. Pienet esineet kannattaa järjestää fiksusti auton taskuihin ja kannellisiin lokeroihin, ja isot matkatavarat tulisi aina pakata takakontin puolelle tarpeen mukaan liinoilla kiinnitettyinä. Näin vähennät huomattavasti riskitekijöitä äkkipysähdys- tai onnettomuustilanteissa.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 846 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin helmikuun 2020 aikana koko Suomen alueella sähköisenä kyselynä.

Siistejä kesäajoja toivottaen,

Marko Tuokko

Työnjohtaja

Marko toimii työnjohtajana Autoklinikka Kaivokselassa, joka on erikoistunut sähköautojen korjaukseen. Markolla on usean vuoden kokemus autojen vahinkokorjauksesta.