Blogi 10.04.2019

Tekemämme tutkimus* paljasti, että lähes kolmannes suomalaisista autoilijoista ei tiedä, milloin kiveniskemän voi vielä korjata lasia vaihtamatta, ja vain viidesosa säilyttää kiveniskemän suojaamiseen sopivia tarroja autossaan. Ennakointi ja nopea toiminta kuitenkin kannattaa, sillä laajetessaan pienikin iskemä voi rikkoa koko lasin ja edellyttää näin tuulilasin vaihtoa korjauksen sijaan.

Kevät on kiveniskemien aikaa. Lumen ja jään alta paljastuvat soratiet sekä kesänopeudet aiheuttavat helposti harmittavia iskemiä tuulilasiin. Hyvä nyrkkisääntö on, että alle kahden euron kokoiset kiveniskemät saadaan usein vielä korjattua lasia vaihtamatta. Mikäli lasi taas on päässyt halkeamaan tai vaurio sijaitsee lähellä lasin reunaa, on tuulilasi usein vaihdettava uuteen.

Miksi kiveniskemät kannattaa korjauttaa mahdollisimman pian?

Osa panttaa kiveniskemän korjausta lasinvaihtokustannusten pelossa ja osalla taas ”ehtii sitä myöhemminkin” -ajatus vie voiton. Iskemän korjausta ei kannata kuitenkaan viivytellä muun muassa seuraavista syistä:

• Pienikin iskemä tuulilaissa voi heijastaa valoa ja haitata näin ajonäkyvyyttä
• Laajetessaan iskemä voi rikkoa koko lasin ja edellyttää näin tuulilasin vaihtoa
• Korjausjäljestä saadaan aina laadukkaampi, jos iskemä hoidetaan kuntoon mahdollisimman pian

Voi tulla näyttämään tuulilasivauriota meille Autoklinikalle aina ilman ajanvarausta. Aikaa ei siis tarvitse varata etukäteen. Lasinkorjaus vie aikaa noin puoli tuntia. Mikäli vaurio edellyttää lasin vaihtoa, hoituu se useimmiten yhdessä työpäivässä. Jos autossasi on lasivakuutus kiveniskemän korjaus ei maksa sinulle mitään, vaan vakuutusyhtiösi vastaa korjauskustannuksista. Lasin korjauttaminen ei myöskään vaikuta bonuskertymiisi.

Mikäli tulilasisi on vaihdettava uuteen, maksat lasin vaihdosta vain vakuutuksesi omavastuun verran.

Suojaa kiveniskemä teipillä heti sen synnyttyä

Helppo ensiapu kiveniskemän yllättäessä on läpinäkyvä teippi tai tarra, jolla voit suojata iskemän heti sen synnyttyä. Kyselytutkimuksemme perusteella noin joka viides autoilija säilyttää kiveniskemäteippiä autossaan. Mikäli et lukeudu tähän joukkoon, suojaukseen sopivia tarroja on jaossa esimerkiksi Autoklinikoilla.

Suojaamalla iskemän teipillä ehkäiset kosteuden ja lian pääsemistä vaurioon, ja korjausjäljestä saadaan laadukkaampi. Särön puhdistaminen ja kuivaaminen kannattaa kuitenkin jättää aina ammattilaisten huoleksi eli tehdä vasta korjaamolla siihen tarkoitetuilla välineillä.

Teippi ikkunassa ei ole toki turvallista ajella kovinkaan pitkään, joten iskemä kannattaa korjauttaa kuntoon aina mahdollisimman pian. Helpoiten se hoituu kurvaamalla suoraan lähimmälle Autoklinikalle tai soittamalla asiakaspalveluumme 020 7737437. Ajan kiveniskemän korjaukseen voit varata kätevästi myös verkossa.

Tarkasta tuulilasi säännöllisesti

Toisinaan kiveniskemä lasissa voi olla myös vaikea havaita. Suosittelenkin, että jokainen autoilija tarkastaisi tuulilasinsa kunnon säännöllisesti. Särö voi olla piilossa esimerkiksi taustapeilin takana tai pyyhkimien alla. Lasivauriot erottaa parhaiten vastapestystä ikkunasta aurinkoisella säällä.

*Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1064 mannersuomalaista, ja otos kerättiin tammi- ja helmikuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse

Iskemävapaata ja aurinkoista kevättä toivottaen,

Vesa Mattila

PDR-asiantuntija

Vesalla on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta. Hän on Autoklinikan PDR-asiantuntija eli erikoistunut kolhun korjaukseen maalaamatta.