Blogi 21.06.2018

Käynnistimme toukokuussa Sankari Liikenteessä -kampanjan, jossa kehotimme ihmisiä jakamaan tarinansa heitä tien päällä auttaneista henkilöistä. Saimme toinen toistaan hienompia auttamistarinoita, joissa ohikulkijat olivat pysähtyneet auttamaan loukkaantunutta, soittaneet apua tai tarjonneet kyytiä, varavirtaa tai vaikkapa työntöapua.

Ulkopuolisen neuvokkaalla toiminnalla tai rauhallisella läsnäololla voi olla iso merkitys liikenteessä pulaan joutuneelle. Halusimme Autoklinikalla nostaa tänä keväänä esiin ihmisiä, jotka olivat vahingon sattuessa tarjonneet kanssakulkijoilleen apua hädän hetkellä. Sankari Liikenteessä -kampanja innoitti lukuisia ihmisiä eri puolilta Suomea jakamaan upeita auttamistarinoita. Niiden joukossa oli hienoja kertomuksia niin omaa aikaansa antaneista, vaivaa nähneistä ja jopa oman turvallisuutensa riskeeranneista auttajista.

Tarinat kävi läpi asiantuntijaraatimme, jonka jäseniin kuuluivat Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Petri Kajanne, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sekä Helena Ruuska asiakaspalvelustamme. Raatimme valitsi yli 60 tarinan joukosta vaikuttavimmat kertomukset, joissa auttajan neuvokas toiminta oli pelastanut vaarallisen tai pulmallisen tilanteen liikenteessä.

Voittajiksi valikoitui järvenpääläisen Virpin, iisalmelaisen Liisan, porilaisen Nean ja Oulaisista kotoisin olevan Sariannan tarinat. Palkitsimme nämä tarinat risteilylahjakorteilla, ja lisäksi arvoimme kaikkien osallistujien kesken risteilylahjakortin sekä ensiapulaukkuja turvaamaan matkantekoa.

Ventovieraat ovat valmiita auttamaan pyyteettömästi pulaan joutunutta

Voittajatarinoita yhdisti auttajien pyyteettömyys sekä se, että he olivat olleet valmiita keskeyttämään oman matkantekonsa auttaakseen ventovierasta. Vaikutuksen teki erityisesti Virpin jakama tarina, joka valittiin koko kampanjan parhaimmaksi auttamistarinaksi. Kun Virpin ja hänen perheensä matka katkesi tien pientareelle, paikalle saapunut ohikulkija tarjoutui hinaamaan auton lähimmälle huoltoasemalle ja antoi seurueelle vielä kyydin 50 kilometrin päähän. Tarinan sankari auttoi pulaan joutuneita aikaa ja vaivaa säästelemättä. Haastattelimme Virpiä tapahtuman tiimoilta, ja alla olevasta videosta pääset kuuntelemaan Virpin kuvauksen tilanteesta.

Virpin Sankari Liikenteessä -tarina 

Myös huono sää oli aiheuttanut hankalia tilanteita matkaajille, kuten Liisan ja Sariannan tarinoissa. Liisan auto ei suostunut käynnistymään pakkasessa vieraalla seudulla, mutta tuntematon ohikulkija soitti miehensä antamaan virtaa irtoakusta. Liisan tarinassa jäi mieleen erityisesti auttajapariskunnan pyyteettömyys sekä Liisan aito halu löytää heidät ja kiittää. Sarianna taas jäi autollaan jumiin sadeveden mutaiseksi pehmentämälle tielle syrjäseudulla. Paikalle saatiin kuitenkin apuun ystäviä lapioimaan kurat pois ja työntämään auto liikkeelle. Aina auttaja ei ole tuntematon ohikulkija, vaan hätätilanteessa myös ystävät rientävät hätiin.

Nean tarinassa tuntematon ohikulkija auttoi juuri ajokortin saanutta välttämään mahdollisen vaaratilanteen. Nea ajoi uutta reittiä ja oli kääntymässä yksisuuntaiselle tielle, jolloin jalankulkija juoksi tielle estääkseen Neaa ajamasta vastaantulevan liikenteen sekaan. Tarinassa selvittiin säikähdyksellä, mutta tapahtunut sai nuoren kuskin havahtumaan ja varomaan liikenteessä jatkossa.

Lue kaikki voittajatarina kokonaisuudessaan Sankari Liikenteessä -kampanjan nettisivuilta.

Sankareiden etsintä jatkuu ensi keväänä

Tämän kevään Sankari Liikenteessä -kampanjassa saimme lukea paljon hienoja tarinoita siitä, kuinka pulaan joutuneita autetaan. Olemme Autoklinikalla iloisia siitä, kuinka moni oli halukas jakamaan tarinansa ja antamaan tällä tavalla kiitosta auttajilleen. Toivomme myös, että kampanjan avulla jaetut kiitokset ovat tavoittaneet auttajat. Kampanjan innoittamana jatkamme Sankareiden etsintää myös ensi keväänä – pidetään siihen asti huolta toisistamme liikenteessä.

Turvallista kesäajoa kaikille!

Heli Avikainen

Markkinointi ja viestintä

Heli vastaa Autoklinikka-yhtiöiden viestinnästä ja markkinoinnista Suomessa.