Juhannuksena moni meistä hurauttaa kauas kaupungin hulinasta. Menomatkalla ei yleensä ole kuskeista pulaa, mutta takaisin tultaessa paikka ratin takana jaetaan pahimmassa tapauksessa arpaa heittäen. Kyselytutkimuksemme tulosten mukaan yllättävän moni suomalainen myöntääkin joskus olleensa päihtyneen kuskin kyydissä.
Juhannus on liikenteessä yksi vuoden vilkkaimmista ajankohdista. Meno- ja paluuliikenteen väliin jää kuitenkin hetki, jolloin tiet ammottavat tyhjyyttään sekä kaupungeissa että maalla. Hiljainen liikenne saattaa houkutella auton rattiin niitäkin, joilla ei kuljettajaksi asiaa olisi. Yllättävä kyydin tarve ja alkoholin turruttama arviointikyky ovat yhdistelmä, josta seuraa joka juhannus onnettomuuksia ja lehtien otsikoita – aivan turhaan.
Moni ollut päihtyneen kyydissä
Autoklinikan teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka neljäs alle 35-vuotias on ollut joskus päihtyneen henkilön kyydissä. Yli 65-vuotiaista näin kertoo joka kymmenes. Koko väestössä osuus asettuu 16 prosenttiin.
Moni vastaaja eli 39 prosenttia kertoo myös, ettei tehnyt mitään siinä vaiheessa, kun huomasi kuljettajan olevan päihtynyt. Tässä ikäluokkien ääripäiden välillä tulos oli hieman yllättävä: yli 65-vuotiaista 57 prosenttia ei tehnyt mitään, mutta alle 35-vuotiaissa vastaava osuus oli 31 prosenttia. Vaikuttaisikin siltä, että nuoremmissa ikäluokissa istutaan muita useammin päihtyneen kuskin kyydissä, mutta asiaan myös puututaan muita aktiivisemmin. Passiivisten sivustakatsojien osuus on joka tapauksessa hälyttävän suuri.
Vastuullinen ote juhlinnan keskellä
Päihtyneenä ajamisen tai päihtyneen kyydissä matkustamisen ei pitäisi olla vaihtoehto koskaan, kun suunnitellaan paikasta toiseen liikkumista – ei edes pakottavan tarveen ilmaantuessa. Sen vuoksi kannattaakin aina sopia etukäteen, miten toimitaan, jos grillimakkara loppuu kesken tai saadaan idea tansseissa piipahtamisesta. Jos kävely ei tule kyseeseen, paikasta toiseen liikkumiseen tulisi käyttää julkista liikennettä, taksia tai hankkia kyyti selväpäiseltä kuljettajalta.
On myös hyvä muistaa, että vastuu on kaikkien yhteinen: kun päihtynyt henkilö suunnittelee kuskihommia, on muiden toimittava järjen äänenä. Päihtynyt kuljettaja ei ole riski vain itselleen vaan myös muille tienkäyttäjille, joten estämällä juopunutta istumasta auton rattiin parantaa samalla kaikkien turvallisuutta.
Ainoa oikea tapa puuttua alkoholia nauttineen ajamiseen on ottaa häneltä avaimet pois. Myös päihtynyt kiittää – viimeistään jälkikäteen – ja kaikkien juhannus pelastuu.
Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1064 mannersuomalaista, ja otos kerättiin tammi- ja helmikuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.
Rentouttavaa juhannusta ja vastuullisia liikennevalintoja toivottaen,
Janne Mouhu
Korjaamopäällikkö, PK-seutu
Janne toimii Autoklinikalla PK-seudun korjaamopäällikkönä. Hänellä on usean vuoden kokemus autoilualasta ja vauriokorjaamisesta.