Blogi 11.06.2024

Lyhytkin aika autossa voi olla lemmikille vaarallinen kesähelteellä, jos ilmastointi ei ole päällä. Lemmikkiä ei tulisikaan koskaan jättää ilmastoimattomaan autoon yksin. Jos sinulla on kuitenkin mahdollisuus pitää ilmastointia päällä auton ollessa pysäköitynä, kannattaa siitä viestiä ohikulkijoille esimerkiksi lapulla tai vaikkapa Autoklinikan ideoimalla magneettitarralla.


Kesäisin näkee lehdissä välillä uutisia, joissa lemmikki on pelastettu kuumasta autosta. Nämä uutiset ovat aina pysäyttäviä. Onneksi uusimmissa autoissa on mahdollisuus pitää ilmastointi päällä myös auton olleessa pysäköitynä. Näin lemmikin voi jättää hetkeksi autoon yksin, jos muuta vaihtoehtoa ei ole.

Moni autonomistaja kuitenkin kokee, että jättäessään lemmikin ilmastoituun autoon, joku ohikulkija ajattelee sen olevan hädässä. Sama pelko nousi esiin myös kuluttajakyselyssämme*, jossa kyselimme asiasta tuhannelta Suomalaiselta.

Muista viestiä ilmastoinnin käytöstä

Tutustuttuamme aiheeseen tarkemmin huomasimme, että poliisi ja Suomen eläinsuojeluyhdistys ovat ohjeistaneet jättämään esimerkiksi tuulilasiin lapun ilmastoinnin käytöstä, mikäli lemmikki jää yksin autoon kesähelteiden aikana. Siitä saimmekin idean, että teetämme lemmikinomistajien käyttöön käteviä magneettitarroja, joilla voi viestiä ilmastoinnin olevan päällä.

Tarraa on helppo säilyttää, vaikka auton hansikaslokerossa ja ottaa aina tarpeen tullen käyttöön. Jos magneettitarraa ei halua kiinnittää auton kylkeen, niin sen voi yhtä hyvin jättää näkyviin myös tuulilasin sisäpuolelle parkkikiekon tapaan.

Magneettitarroja on jaossa 5.6. – 30.8.2024 Autoklinikan pääkaupunkiseudun pisteissä Vantaan Tammistossa, Vantaan Kaivokselassa, Helsingin Herttoniemessä ja Espoon Friisinmäessä sekä Turussa Motonetin rengaspalveluiden yhteydessä sijaitsevassa pisteessä, Lappeenrannassa, Jyväskylässä ja Raahessa. Huomioithan, että tarraa ei tule käyttää autoissa, joissa ilmastointia ei voi seurata etänä.

Näin käytät Autoklinikan magneettitarraa


Kesävinkit autoilevalle lemmikinomistajalle

1. Lemmikkiä ei tulisi pitää ajon aikana irrallaan. Henkilöautossa lemmikki matkaa turvallisesti matkustamossa kiinnitettynä turvavöihin tai auton takatilassa. Tavaratilassa lemmikki kannattaa sijoittaa eläimen kuljetukseen tarkoitettuun kiinteään häkkiin tai kuljetuslaatikkoon, joka on kiinnitetty auton rakenteisiin.

2. Muista, että lemmikkisikin tarvitsee taukoja. Pitäkää yhdessä jaloitteluhetkiä.

3. Kesähelteillä auto kuumenee todella nopeasti, joten ilman ilmastointia lemmikkiä ei kannata jättää autoon. Jos autossasi on mahdollisuus hyödyntää ilmastointia pysäköinnin aikana, seuraa säännöllisesti esimerkiksi puhelimen sovelluksen kautta auton lämpötilaa. Pysäköi silti auto mahdollisimman varjoiseen paikkaan.

4. Huomioithan, että ikkunan auki jättäminen ei takaa lemmikille riittävää viilennystä kesähelteillä. Auki oleva ikkuna ei viilennä autoa tarpeeksi kesähelteillä.

5. Ethän jätä lemmikkiä pitkäksi aikaa yksin autoon, vaikka käytössäsi olisikin ilmastointi.

Turvallisia kesäajeluja toivottaen,

Helena Ruuska

*Kyselyn toteutti Syno International Omnibus-tutkimuksena 12.–16. tammikuuta 2024. Kyselyyn vastasi verkossa 1 000 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Helena Ruuska

Asiakaspalvelu

Helenalla on useiden vuosien kokemus asiakaspalvelutehtävistä. Häneltä saa aina asiantuntevaa palvelua auton vahinkoasioiden hoidossa.