Blogi 15.02.2018

Kevättalvi tuo tullessaan lomaviikkojen ruuhkia, pitkiä ajomatkoja ja vaihtelevia sääolosuhteita. Suosittelen kaikkia autolla liikkuvia huomioimaan ajo-olosuhteet jo ennen autoon nousua ja toimimaan rauhallisesti liikenteessä.

Kevättalven vesikeleistä paukkupakkasiin vaihtelevat säät aiheuttavat haasteita eri puolilla Suomea. Autoileville onkin nyt erityisen tärkeää pitää ajokalusto kunnossa ja varautua yllätyksiin tien päällä. Lisäksi kannattaa selvittää etukäteen ajoreitillä vallitseva sää ja varata matkaan riittävästi aikaa.

Tarkasta peruutustutkan anturit

Peruutustutka on hyödyllinen lisävaruste, joka tekee parkkeeraamisesta turvallisempaa. Tutka ei kuitenkaan välttämättä toimi oikein, jos anturit ovat lumen, kuran tai jään peittämät. Tällöin tutka saattaa esimerkiksi piipata lähestyvän esteen merkiksi tauotta.

Ongelman voi välttää tarkistamalla ennen liikkeelle lähtöä, että anturit ovat puhtaat. Samalla on kuitenkin tärkeää muistaa, että peruutustutka on aina vain lisäturva, eikä korvaa autoilijan tarkkaavaisuutta

Huolehdi turvavälistä

Teille kevättalvesta kerääntyvä lumi, loska ja vesi saattavat aiheuttaa vaaratilanteita. Pakkaslumi voi esimerkiksi kertyä teiden pinnoille ohueksi kerrokseksi, joka pöllyää ajettaessa ja heikentää merkittävästi edessä olevan auton tai tien näkyvyyttä.

Tällöin on elintärkeää huolehtia riittävästä turvavälistä ja olosuhteisiin sopivasta ajonopeudesta. Kuljettajan tulisi pystyä pysäyttämään ajoneuvonsa tien näkyvällä osuudella. Sumuvalojen käyttö on myös hyvä keino edesauttaa nähdyksi tulemista, kun näkyvyys on huono.

Pidä pää kylmänä sään yllättäessä

Ohitustilanteessa lentävä lumi tai loska voi peittää ajajan näkökentän yhtäkkiä täysin. Tällaisissa tilanteissa tärkeintä on pysyä rauhallisena, sillä äkkijarrutuksella voi olla kohtalokkaat seuraukset. Paniikin sijaan auton nopeutta tulisi hiljentää vähitellen, pitää ajosuunta samana ja keskittyä pyyhkimien käynnistämiseen.

Vesi- ja loskaliirrossa taas renkaiden eteen ja alle pääsee muodostumaan vesipatja, jolloin auton ohjattavuus katoaa. Riski on suurin korkeilla ajonopeuksilla tai sileäksi kuluneilla renkailla.

Mikäli huomaat renkaiden kontaktin tien pintaan kadonneen, pidä pää kylmänä ja auton ohjaus tien mukaisena. Nosta kaasupoljin ylös ja manuaalivaihteisessa autossa paina kytkin pohjaan. Vasta kun ote tiehen on selkeästi palannut, voi rattia kääntää ja ajoa jatkaa normaalisti.

Katso video

https://youtu.be/es9N_KVULTY

Tarkista autosi turvavarustus

Kaikissa tilanteissa suurin apu on tietysti pitää ajonopeus olosuhteisiin sopivana ja turvaväli edellä ajavaan riittävänä. Samalla on hyvä huolehtia, että talvirenkaiden kunto on hyvä ja että autosta löytyy tarvikkeita ja turvavarusteita myös yllättävien tilanteiden varalle. Mukana kannattaa ehdottomasti pitää muun muassa jääskrapaa, lumiharjaa, ensiapulaukkua, varoituskolmiota ja taskulamppua. Pidemmälle matkalle on hyvä ottaa mukaan myös lämmintä vaatetta siltä varalta, että auto jättää tien päälle.

Turvallisia talvilomaviikkoja toivottaen,

Markus Helkamäki

Korjaamotoiminnot

Markuksella on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta niin kolarikorjaamon kuin vakuutusyhtiönkin puolella.