Blogi 21.02.2018

Mikäli edessäsi on pitkä ajorupeama, sen vaatimuksiin kannattaa valmistautua huolella. Tässä neljä vinkkiä, joiden avulla teet reissustasi mahdollisimman turvallisen.

Auto tuo vapautta ja antaa mahdollisuuden liikkua omien aikataulujen mukaan. Pidemmille ajoreissuille suuntaavan kannattaa kuitenkin pitää huoli, että sekä kuski että ajoneuvo ovat valmiita matkantekoon.

1. Huomioi olosuhteet

Osaltaan turvallisen ajomatkan takaa huolellinen valmistautuminen reissuun. Pidemmälle matkalle lähtevän kannattaakin ottaa ennakkoon selvää, millainen sää ajoreitillä vallitsee. Tämän tiedon avulla on helpompi varata matkaan riittävästi aikaa sekä välttää kiireestä johtuvat vaaratilanteet tien päällä.

2. Tarkista ajoneuvosi

Reitin lisäksi itse ajoneuvon kunto on hyvä varmistaa ennen liikkeelle lähtöä. Tarkista autosta rengaspaineet ja muista noudattaa valmistajan suosituksia, jota pito tiehen on paras mahdollinen.

Paremman näkyvyyden kaikissa tilanteissa voit varmistaa tarkistamalla, että molemmat ajovalot toimivat ja ovat oikein suunnatut. Lisäksi kannattaa täyttää tuulilasin pesunestesäiliö ja tarkistaa, että pyyhkijät ovat hyvässä kunnossa.

3. Varaudu yllättäviin tilanteisiin

Paraskaan valmistautuminen ei aina takaa, että matka sujuu ongelmitta, joten pitkänmatkalaisen on hyvä varata mukaan tarvikkeita myös yllättävien tilanteiden varalle. Mukaan on hyvä varata esimerkiksi lumilapio, ensiapulaukku, jääskrapa, huomioliivi, varoituskolmio, lumiharja ja taskulamppu.

Yllättävissä tilanteissa auttaa myös auton oikeaoppinen pakkaaminen. Niin pienet kuin isotkin esineet voivat tehdä pahaa jälkeä kolaritilanteessa, mikäli ne pääsevät vapaasti liikkumaan matkustamossa. Hyödynnä siis taskuja, pidikkeitä ja lokeroita pienten tavaroiden säilyttämiseen, ja pakkaa suuret matkalaukut turvallisesti tavaratilan puolelle.

4. Huolehdi kuskin virkeydestä

Pitkät ajorupeamat ja yksitoikkoinen maantieajo saattavat väsyttää kuljettajaa vaivihkaa, joten kaikkien ratin taakse istuvien on hyvä oppia tunnistamaan väsymyksen merkit. Esimerkiksi haukottelu tai painavilta tuntuvat silmäluomet ovat usein merkki siitä, että on aika pitää tauko.

Liikenneturva tarjoaa kattavan listan keinoja, joilla estät rattiin nukahtamisen. Lähtökohdat ovat hyvät, jos kuljettaja on nukkunut edellisenä yönä vähintään 6 tuntia tai enemmän. Ajomatkat kannattaa ajoittaa päiväsaikaan ja tauot voi miettiä reittiä tarkastellessaan jo etukäteen. Ajaminen sairaana on luonnollisesti huono ajatus ja myös raskaita aterioita kannattaa välttää ennen lähtöä. Lisäksi pirteä matkaseura sekä mahdollisuus kuskin vaihtoon voivat lisätä ajoturvallisuutta.

Katso video kuinka valmistat autosi pitkälle ajomatkalle

https://www.youtube.com/watch?v=BSaJlNs6CDs

Näillä vinkeillä voit minimoida riskit talvilomamatkoilla ja muilla pidemmillä ajoilla. Mikäli kuitenkin jotain yllättävää sattuu, niin muistathan, että voit tuoda autosi Autoklinikalle vahinkotarkastukseen aina ilman ajanvarausta. Toimipisteemme löydät verkkosivuiltamme.

Onnistuneita ajomatkoja toivottaen,

Vesa Mattila

PDR-asiantuntija

Vesalla on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta. Hän on Autoklinikan PDR-asiantuntija eli erikoistunut kolhun korjaukseen maalaamatta.