Moni kärsii kylminä aamuina siitä, että auton lasien sisäpinnat ovat sitkeästi huurussa tai pahimmillaan jopa jäässä. Tässä blogissa jaan avuksi viisi vinkkiä, joilla autoilun mukavuutta ja turvallisuutta on mahdollista parantaa.
Kylmenevät säät merkitsevät usein sitä, että kaikkialla on kosteaa. Autoilijalle tämä voi luoda haasteita, kun autoon hiipinyt kosteus tiivistyy huuruksi ikkunoille vaikeuttaen aamulähtöjä tai heikentäen näkyvyyttä liikenteessä.
Huurun saa parhaiten pois laseilta puhaltamalla ilmastoinnista lämmintä ilmaa laseille. Tämä voi kuitenkin viedä aikaa, ja tilannetta onkin usein mahdollista helpottaa myös muilla tavoilla, kuten ennakoinnilla ja lasien huolellisella puhdistuksella.
1. Poista tai kuivata märät tekstiilit
Yleisin syyllinen auton sisäilman kosteuteen ovat märät lattiamatot, mutta kosteutta voi pesiytyä muuallekin, kuten vaikkapa autoon unohtuneisiin vaatteisiin. Syksyn ja talven tullen kannattaakin käydä läpi autossa säilytettävät tavarat, poistaa märät vaatteet ja tarvittaessa kuivattaa myös matot kotona tai autotallissa.
2. Lämmitä sisätilat ennakkoon
Päivien kylmetessä moni ottaa taas käyttöön moottorin esilämmityksen aamulähtöjä turvaamaan. Samalla on suositeltavaa mahdollisuuksien mukaan lämmittää myös auton sisätilat etukäteen. Olipa kyseessä sitten erillinen sisätilan lämmitin, polttoainelämmitin tai ajastettu lähtö sähköautolla, sisätilojen lämmittäminen etukäteen on kaikkein tehokkain työkalu huurun poistamiseen lasipinnoilta.
Lähtövalmis auto verrattuna 10–15 minuutin raaputteluun ja ilmastoinnin lämpenemisen odotteluun tuo tietysti ennen kaikkea mukavuutta arkeen, mutta väittäisin ennakoinnin lisäävän myös liikenneturvallisuutta. Kiireisissä aamuissa on nimittäin aivan liian helppoa tinkiä näkyvyydestä ja lähteä liikkeelle osittain huuruisilla laseilla, mikäli koko auton joutuu odottamaan lämpimäksi ja huuruttomaksi asti pihalla.
3. Aja toisinaan pidempi matka
Mikäli autolla ajetaan vain lyhyitä matkoja, sisätilat eivät välttämättä koskaan ehdi kuivua kunnolla. Tällöin myös huuruongelma voi muotoutua sitkeäksi – varsinkin, jos sisätilojen esilämmitys ei syystä tai toisesta ole mahdollista. Lasien huurtumisen kannalta onkin suositeltavaa ajaa ajoittain pidempi yhtäjaksoinen matka. Samalla tästä on hyötyä auton akulle, joka ei usein ehdi latautua kunnolla, jos autolla ajetaan ainoastaan lyhyitä työ- tai kauppamatkoja.
Lue myös: Viisi vinkkiä: Näin auton akku ei hyydy kesken talvikauden
4. Puhdista lasit huolella myös sisältä
Puhdas tuulilasi ja hyväkuntoiset pyyhkijät ovat tärkeitä näkyvyyden ja liikenneturvallisuuden kannalta. Moni autoilija ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että kaikki auton ikkunat kannattaisi pestä huolella myös sisäpuolelta, sillä lasipinnoille kertynyt pöly ja lika sitovat kosteutta itseensä. Jos kaikkien lasien sisäpinnat puhdistaa huolellisesti ja oikeilla pesuaineilla nyt syksyllä, voi päästä pitkälle alkutalveen ilman suuria huuruongelmia.
5. Tarkastuta tarvittaessa auto vikojen varalta
Mikäli huurua kertyy lasipinnoille säännöllisesti tai runsaasti eivätkä arjen niksit auta, autossa saattaa myös olla jotain vikaa. Raitisilman suodatin voi esimerkiksi olla kostea tai lasi vuotaa. Nämä asiat kannattaa siis tarvittaessa tarkastuttaa ja korjauttaa.
Mikäli tarkistuksen yhteydessä lasista löytyy myös kiveniskemiä, kannattaa ne korjauttaa mahdollisimman nopeasti, jotta ne eivät pääse laajenemaan isommaksi vaurioksi. Voit varata ajan Autoklinikalle kiveniskemän korjaukseen verkossa tai tulla ilman ajanvarausta. Korjaus vie aikaa noin 30 minuuttia.
Hyvää näkyvyyttä tienpäälle toivottaen,
Ken Silvander
Tuulilasit ja koulutus
Ken vastaa Autoklinikalla tuulilaseihin liittyvästä koulutuksesta ja hänellä on useiden vuosien kokemus tuulilasivaurioiden korjauksesta.