Blogi 10.08.2018

Syksyn lähestyessä vanhemmat kyyditsevät taas lapsiaan tiuhaan tahtiin kouluun ja harrastusten pariin, ja näyttävät näin esimerkkiä liikennekäyttäytymisestä myös takapenkille. Koulun alku onkin hyvä ajankohta miettiä omaa ajotyyliään ja keskustella lasten kanssa liikennekäyttäytymisestä.

Lapsiperheille syksyn tulo tarkoittaa usein lisää kiirettä ja tiheää ajoa kodin, työpaikkojen, koulun ja lasten harrastusten välillä. Halusimme Autoklinikalla selvittää, millaista esimerkkiä autoilevat aikuiset näyttävät lapsilleen, joten teetimme aiheesta yli 1000 vastaajan kyselytutkimuksen. Tutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy.

Kyselyn mukaan kolmannes autoilijoista on joskus menettänyt hermonsa muille autoilijoille, kun kyydissä on ollut lapsia. Lisäksi 52 prosenttia myöntää joskus arvostelleensa toisen kuljettajan ajotyyliä lasten kuullen. Tulokset voisivat siis olla parempiakin, vaikka onneksi vain kaksi prosenttia vastanneista kertoo sortuneensa näihin virheisiin usein.

Lapset ja nuoret ovat erittäin vaikutusalttiita, ja takapenkeillä istuvat tulevaisuuden autoilijat seuraavatkin tarkkaan vanhempiensa esimerkkiä. Liikenteessä on tietysti tärkeää pysyä rauhallisena aina, mutta eritoten lasten kanssa liikkuessa on hyvä kiinnittää huomiota omaan käytökseensä. Omalla liikennekäyttäytymisellä voi olla kauaskantoiset seuraukset niin hyvässä kuin pahassa.

Yleisin liikennerikkomus on ylinopeus

Tutkimuksesta selviää myös, että kaksi autoilijaa viidestä myöntää rikkoneensa liikennesääntöjä, kun auton kyydissä on ollut lapsia. Yleisin liikennesääntörikkomus on ylinopeus 76 prosentin osuudella. Noin puolet sääntöjä rikkoneista on puolestaan livahtanut joskus risteyksestä niin sanotusti vanhoilla vihreillä lapsia kuljettaessaan. Lisäksi 27 prosenttia kertoo tinkineensä turvavälistä.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista 44 prosenttia muistaa myös nähneensä omien vanhempiensa menettäneen hermonsa auton ratissa. Suoria johtopäätöksiä ei tietenkään pidä mennä liian helposti tekemään, mutta vanhempien toiminnalla ja käyttäytymisellä liikenteessä on usein vaikutusta. Tämän pyrin myös itse pitämään mielessä, jotta omista lapsistani kasvaisi rauhallisia ja vastuullisia kuskeja.

Muistathan sinäkin ottaa kanssa-ajajat huomioon ja näyttää positiivista esimerkkiä lapsille ja nuorille. Vain yhteisvoimin voimme todella tehdä teistämme entistä turvallisempia tulevaisuudessa.

Esimerkillistä syysautoilua toivottaen

Ari Hostikka

Korjaamotoiminnot

Ari vastaa Autoklinikalla pääkaupunkiseudun korjaamotoiminnoista. Hänellä on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta sekä työnjohdontehtävistä.