Blogi 10.03.2023

Kevät alkaa pikkuhiljaa tehdä tuloaan ja talvirenkaiden käyttökausi lähestyy loppuaan. Näin maaliskuussa onkin taas hyvä hetki kerrata talvi- ja kesärenkaiden käyttöajat sekä muut vaihtoon liittyvät vinkit.

Talvirenkaiden käyttöajat

Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Samalla ajanjaksolla talvirenkaiden käyttö on pakollista jos sää sitä edellyttää.*

Säiden lämmetessä kesärenkaat saa vaihtaa alle heti, kun kelit sen sallivat. Kitkoja eli nastattomia talvirenkaita on mahdollista käyttää ympäri vuoden, ja nastarenkaitakin voi käyttää talvirengaskauden ulkopuolella, jos ajokeli sitä edellyttää.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Milloin tuulilasin kiveniskemä on mahdollista vielä korjata? – Autoklinikka

Tarkasta kesärenkaiden kunto

Kesärenkaiden vaihdon yhteydessä on tärkeää tarkistaa, että renkaat ovat edelleen kunnossa. Tärkeimmät tarkistuskohteet ovat urasyvyys ja rengaspaineet.

Kesärenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä, mutta vaihtamista uusiin suositellaan jo, kun urasyvyys on laskenut alle neljän millimetrin. Urat on näppärä tarkistaa esimerkiksi kahden euron kolikolla, jonka reunuksen hopeinen rengas on noin 4 millimetriä paksu.

Rengaspainesuositus taas on ajoneuvokohtaista. Suositeltu painelukema löytyy useimmiten joko kuskin ovenpielestä, polttoainetankin luukusta tai ohjekirjasta. Varsinaisten ajorenkaiden lisäksi on hyvä muistaa tarkistaa myös vararenkaan paine sekä mahdollisen paikkauspullon eräpäivä.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Auto siistiksi – näillä vinkeillä pääset hyvään lopputulokseen Autoklinikka

Huolimaton vaihtotyö voi johtaa korjaamokäyntiin

Itse autonrenkaiden vaihdosta huolehtiville kaikkein tärkein neuvo on nostaa aina auto kunnon tunkilla ylös ja oikeasta nostokohdasta. Nostokohdan voi tarkistaa auton ohjekirjasta.

Autosta löytyvää tunkkia ei suositella kausirenkaidenvaihtoon. Autoklinikalle tulee joka vuosi autoja, joista pitää muotoilla helmat kuntoon virheellisen noston seurauksena.

Huolehdi myös talvirenkaiden oikeaoppisesta säilytyksestä

Paras säilytyspaikka renkaille on viileä, pimeä ja lämpötilaltaan tasainen paikka, jossa renkaisiin ei kohdistu ylimääräistä puristusta tai jännitystä.

Renkaita ei kannata jättää autotallin nurkkaan lojumaan, jos on vaarana, että ne voivat joutua kosketuksiin erilaisten kemikaalien kanssa. Pannuhuone tai ullakko eivät myöskään sovellu renkaiden säilytykseen, koska korkea lämpötila ja suora auringon paiste kovettavat kumia ja renkaan ominaisuudet kärsivät.

Mikäli omasta takaa ei löydy sopivaa säilytystilaa kannattaa hyödyntää rengashotellin palveluja.

*https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/auton-renkaat

Turvallisia kevätajoja toivottaen,
Valtteri Savolainen

Valtteri Savolainen

Valtterilla on yli kymmenen vuoden kokemus eri tehtävistä Autoklinikalla. Tällä hetkellä hän toimii työnjohtajana pääkaupunkiseudulla sekä vastaa Autoklinikan tietojärjestelmien kehitystyöstä.