Tiedotteet 06.10.2021

Liikenneturvallisuutta ja katutaidetta yhdistävä teos Kauklahdessa onnistui Espoon kaupungin toteuttamien tuoreiden mittaustulosten perusteella laskemaan autoilijoiden vauhtia. Kauppamäen pihakadulle valmistuneen teoksen ansiosta ylinopeutta ajavien määrä väheni 7 prosenttiyksikköä ja etenkin räikeiden ylinopeuksien määrä väheni voimakkaasti.

Autoklinikan, Espoon kaupungin, Kauklahti-seura ry:n ja Mimmit peinttaa -kaupunkikulttuuriyhdistyksen yhdessä toteuttama katutaideteos on saanut osakseen paljon huomiota Kauklahdessa. Positiivisen palautteen lisäksi Espoon kaupungin toteuttamat nopeusmittaukset vahvistivat, että keskinopeudet ovat teoksen alueella hidastuneet.

– Kun toukokuussa kadulla yli 62 % ajoi ylinopeutta, niin nyt vastaava luku oli 55 %. Suurin osa ylinopeuksista on lieviä ja keskinopeus alueella oli 21 kilometriä tunnissa, mikä on lähempänä alueen 20:n rajoitusta, projektipäällikkö Anna Jokinen Espoon kaupungilta kertoo.

Autoklinikan myyntijohtaja Pentti Oksanen sanoo, että tulokset kannustavat toteuttamaan vastaavia liikenneturvallisuutta ja taidetta yhdistäviä teoksia myös jatkossa.

– Erityisen ilahtuneita olemme siitä, että mittaustulosten mukaan korkeimmat yksittäiset nopeuspiikit laskivat selvästi, Oksanen sanoo ja jatkaa:

– Käymme läpi yhdessä projektiin osallistuneiden kesken opit hankkeesta, jotta voimme jalostaa ideaa edelleen. Tulevaisuudessa vastaavia teoksia voitaisiin toteuttaa esimerkiksi ehkä valo- ja katutaiteen yhdistelminä, jotta ne toimisivat myös pimeässä ja lumiseen aikaan.

Nopeuksien alenemiseen saattoi osapuolten mukaan vaikuttaa myös yleisen tietoisuuden lisääntyminen pihakadun nopeusrajoituksesta.

– Teoksen suunnitteluun osallistutettiin vahvasti alueen asukkaita kaupunginosayhdistys Kauklahti-seura ry:n kautta ja tämä on ehdottomasti yksi tärkeistä menestystekijöistä, Oksanen toteaa.

Työn suunnittelussa otettiin tarkasti huomioon, ettei se sekoitu virallisiin tieliikennemerkintöihin. Lisäksi huomioitiin esteettömyysnäkökulmat. Maalaus toteutettiin luontoa kunnioittaen ympäristöystävällisillä maaleilla.  Vastaavat kohteet toteutetaan aina yhteistyössä kaupungin ja poliisin kanssa

Lisätietoja:

Pentti Oksanen,
Autoklinikka-yhtiöt Oy
+358 400 339 920
poksa@autoklinikka.fi

www.autoklinikka.fi