Blogi 16.11.2017

Tuoreen kyselymme perusteella noin puolet autoilijoista ei tiedä, voiko auton korjauttaa takuun säilyttäen merkkikorjaamon ulkopuolella. Oikea vastaus on: kyllä voi, kunhan valitsee osaavan korjaajan.

Autoklinikan tilaama kyselytutkimus selvitti syyskuussa, tietävätkö suomalaiset, missä tilanteissa auton tehdastakuu säilyy. Jopa 24 prosenttia vastanneista uskoi, että auton takuu raukeaa, jos kolarivaurion tai esimerkiksi kiveniskemän tuulilasissa korjauttaa muualla kuin merkkikorjaamossa. Vastaavan kokoinen osuus, 23 prosenttia, ei osannut ottaa kantaa asiaan lainkaan. Todellisuudessa vaurioituneen auton saa kuitenkin viedä käytännössä mille tahansa autokorjaamolle.

Milloin takuu säilyy?

Valmistajan tarjoama takuu päättyy kolarin jälkeen useimmiten vain kahdessa tapauksessa: jos auto on lunastuskunnossa tai jos auton rakennetta muutetaan ilman takuunantajan kirjallista lupaa. Takuun säilymisen kannalta olennaista on se, että vauriokorjaus suoritetaan autovalmistajan ohjeiden mukaisesti. Autoilijan pitää siis olla varma siitä, että korjausammattilainen tuntee kyseisen merkin vaatimukset erilaisten vaurioiden parissa työskentelyyn.

Autonvalmistajien korjausohjeiden käyttö ja noudattaminen on tärkeää etenkin rakenne- tai turvarakennevaurioiden korjauksissa, jotta auton korirakenteen turvallisuus säilyy. Ohjeita kannattaa noudattaa myös pintamateriaalien vauriokorjauksissa, sillä oikeilla työ- ja liitosmenetelmillä saadaan aikaiseksi paras mahdollinen korjauslaatu.

Esimerkiksi Autoklinikan työntekijöillä on ammattitaitoa korjata kaikki automerkit. Korjausohjeet ovat meillä aina tarvittaessa käytettävissä ja olemme erittäin tarkkoja siitä, että auton turvallisuus, käytettävyys ja kestävyys pysyvät samanlaisina kuin ne ovat olleet ennen kolaria. Itse asiassa teemme usein enemmän työtä kuin on edellytetty ja valvomme korjaustyön laatua tarkkaan, minkä vuoksi tarjoamme myös laajan takuun korjaustöillemme.

Mistä virheelliset oletukset tehdastakuun raukeamisesta johtuvat?

Kyselymme osoittama tietämättömyys takuuehdoista saattaa johtua muun muassa siitä, että kaikille autoilijoille takuukysymys ei ole ajankohtainen. Esimerkiksi vanhemmassa autossa ei takuuaika ole todennäköisesti enää voimassa ja leasing-ajoneuvolla kulkeva taas ei tee päätöksiä auton korjauspaikasta itse.

Tästä syystä ilmoitamme selkeästi Autoklinikan verkkosivuilla takuun säilyvän korjauksen jälkeen ennallaan myös meillä. Tiedotuksen seurauksena asiakaskuntamme tuntuu olevan asiasta hyvin selvillä, ja työvirrassamme nähdään paljon tehdastakuun piiriin kuuluvia uusia ajoneuvoja.

Olipa autosi edelleen tehdastakuun kattama tai ei, Autoklinikalta saat ammattitaitoista apua kaikissa vaurioasioissa. Palvelunumeroomme 020 7737 437 voit soittaa ympäri vuorokauden, ja vahinkotarkastukseen voit tulla ilman ajanvarausta toimipisteidemme aukioloaikoina.

Turvallisia kilometrejä loppuvuoden ajoihin toivottaen,

Tapio Ikävalko

Laadunvalvonta ja koulutus

Tapiolla on vuosien kokemus autokorikorjauksista. Hän vastaa Autoklinikka-yhtiöissä henkilöstön koulutuksista ja korjaustyönlaadusta.