Blogi 18.12.2017

Elämme parhaillaan vuoden pimeintä aikaa, jolloin autoilijoilta vaaditaan erityistä tarkkaavaisuutta liikenteessä. Huono näkyvyys ja hämärän aikaan liikkuvat eläimet voivat aiheuttaa vaaratilanteita, joihin tehoaa parhaiten seuraava kolmikko: hyväkuntoinen ajoneuvo, virkeä kuljettaja ja vastaantulijoiden huomioiminen.

Talvipäivänseisaus eli vuoden lyhin päivä on tänä vuonna 21. joulukuuta. Suomessa eletään siis vuoden pimeintä aikaa. Autoklinikan syyskuussa teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 52 prosenttia autoilijoista jännittää toisinaan pimeällä ajoa. Tutkimuksen toteutti SynoInt 503 vastaajan nettipaneelina, ja sen perusteella muistutus pimeällä ajon turvallisuustekijöistä voisi olla paikallaan.

Pidä huolta ajoneuvostasi

Ajoneuvon kunto nousee tärkeään asemaan pimeän aikaan. On hyvä tarkistaa, että ajovaloumpiot ovat ehjät ja kirkkaat, sillä hyvät ajovalot takaavat parhaan näkyvyyden ja voivat edesauttaa kuljettajan vireystilaa. Samoin tuulilasin kunnosta kannattaa huolehtia. Halkeama tai kiveniskemä tuulilasissa saattaa aiheuttaa vastaantulevan auton valoista prisman kuljettajan näkökenttään ja häiritä ajoa.

Näiden lisäksi peruutusvalojen toimintakunto ja puhtaus ovat tärkeitä. Peruuttaminen pimeässä on haastavaa ja peruutusvauriot ovatkin yksittäisistä vauriotyypeistä kaikkein yleisimpiä.

Huomioi myös kanssa-ajajat ja eläimet

Ajoneuvon kunto ei vaikuta vain omaan ajamiseen, vaan se edesauttaa myös kanssa-autoilijoiden turvallista liikkumista pimeällä. Esimerkiksi ajovalojen kirkkauden lisäksi tärkeää on niiden suuntaus. Oikein suunnatut ajovalot valaisevat tehokkaasti mutta eivät häikäise kanssa-autoilijoita. Lisäksi on tärkeää muistaa sulkea pitkät ajovalot riittävän ajoissa vastaantulijoiden kohdalla ja pitää yleisesti ajonopeudet maltillisina.

Kyselytutkimuksemme perusteella lähes 57 prosenttia autoilijoista varoittaa aina vastaantulijoita hirvistä tai muista isoista eläimistä, esimerkiksi valoja vilkuttamalla. Tapa on hyvä, sillä eläimet eivät käytä heijastimia ja liikkuvat usein hämärällä. Korjaamoillamme nähdäänkin paljon ilta- ja yöaikaan sattuneiden eläinkolarien vahinkoja. Kaikki apu ja tarkkaavaisuus ovat siis tarpeen eläinten väistämisessä

Mikäli auto kuitenkin joutuu kolaritilanteeseen tai vioittuu muuten pimeän aikaan, on tärkeää pysäköidä se mahdollisimman sivuun tieltä lisävaaran välttämiseksi. Mahdollisuuksien mukaan hätävilkut voi kytkeä päälle ja auton taakse olisi hyvä viedä varoituskolmio 100-300 metrin päähän ajoneuvosta. Valitettavan usein varoituskolmion näkee aivan auton perässä, jolloin matka ei pimeällä riitä reagointiin.

Jos huolellisuudesta huolimatta pimeä yllättää ja tarvitset apua vaurioiden korjaamiseen, voit tuoda autosi Autoklinikalle vahinkotarkastukseen aina ilman ajanvarausta. Palvelunumeromme 020 7737 437 auttaa sinua myös ympäri vuorokauden.

Vahinkovapaata joulun odotusta toivottaen,

Markus Helkamäki

Korjaamotoiminnot

Markuksella on usean vuoden kokemus vauriokorjaamisesta niin kolarikorjaamon kuin vakuutusyhtiönkin puolella.