Blogi 05.02.2018

Koulutus, kierrätys ja järkevät tuotevalikoimat ovat avainasemassa yrityksen kuin yrityksen ympäristöystävällisessä toiminnassa. Väitän, että autokorjaamoissa näiden merkitys korostuu tulevaisuudessa entisestään ja myös asiakkaat vaativat korjaamoilta entistä aktiivisempaa otetta ympäristöasioihin.

Autoklinikalla tehdään vuosittain tuhansia erilaisia korjauksia ja työstetään myös ympäristön kannalta haastavia materiaaleja. Tämän ei kuitenkaan tarvitse merkitä öljylammikoita tai peltiröykkiöitä korjaamojemme edustoilla. Tässä kolme menetelmää, joiden avulla me Autoklinikalla pyrimme jatkuvasti varmistamaan, että toimintamme on myös ympäristön kannalta kestävää.

Koulutus ja erikoisosaaminen

Autokorjaamon ympäristöystävällisyydessä avainasemassa on korjausaste. Usein helpoin ratkaisu vaurioiden korjaamiseen olisi vaihtaa rikkinäinen osa uuteen, mutta tämä tuottaa etenkin pidemmän päälle melkoisen määrän jätettä.

Autoklinikalla olemmekin ottaneet lähtökohdaksi selvittää aina ensin, voidaanko vaurio korjata turvallisesti ja laadukkaasti osia vaihtamatta. Koulutamme korjaamoverkostomme henkilökuntaa säännöllisesti muun muassa muovikorjauksessa, jonka ansiosta pystymme korjaamaan entistä tehokkaammin jo olemassa olevia osia niiden vaihtamisen sijaan.

Konkreettinen esimerkki ympäristöystävällisestä erikoisosaamisesta on koukkuoikaisu- eli PDR-menetelmä (Paintless Dent Repair). Tällöin lommo oikaistaan vaurion taustapuolelta erikoistyökalujen avulla. Koukkuoikaisussa ei tarvitse käyttää lainkaan maaleja tai vaihtaa autonosia, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen tavan korjata pienempiä painaumia. PDR soveltuu parhaiten alle kahden euron kolikon kokoisten kolhujen korjaamiseen.

Kierrätys ja järkevä kulutus

Varsinaisen korjauksen ulkopuolella korjaamot voivat vähentää jätettä yllättävänkin tehokkaasti järkeistämällä tuote- ja varustevalikoimaa. Autoklinikalla olemme esimerkiksi rajanneet tarkoituksella tavarantoimittajien määrän pieneksi, jotta hyllyissä ei olisi päällekkäisiä tuotteita. Tämä takaa tehokkaan kierron, eikä tavara pääse vanhentumaan hyllyyn.

Täysin jätteettömän korjaamotoiminnan saavuttaminen on toki mahdotonta. Vaikka oikeilla päätöksillä voidaan vähentää jätteen määrää huomattavasti, jonkin verran kiinteää jätettä syntyy väistämättä. Muoville, metallille ja pahville on kehitetty Autoklinikoilla tehokas kierrätyssuunnitelma kunkin toimipisteen resurssien mukaan. Kierrätämme pahvit, puristamme energiajätteet ja hyödynnämme jätelaitoksia korjaamon sijainnista riippuen. Samoin autopesussa käytetään mahdollisimman ympäristöystävällisiä pesuaineita.

Sähkö- ja hybridiautojen korjaus

Vaikka vaikutus ei ole suora, pientä ympäristötyötä lienee myös modernien ajoneuvojen korjaustekniikan hallinta ja sitä kautta sähköautoilun tukeminen.

Vuoden alussa avasimme Vantaan Kaivokselaan uuden toimipisteen, joka on erikoistunut nimenomaan modernien ajoneuvojen korjaamiseen.

Valoisampaa kevään odotusta toivottaen,

Tapio Ikävalko

Laadunvalvonta ja koulutus

Tapiolla on vuosien kokemus autokorikorjauksista. Hän vastaa Autoklinikka-yhtiöissä henkilöstön koulutuksista ja korjaustyönlaadusta.